Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Linda Fredriksson – Juniper

Saksofonisti Linda Fredrikssonin Juniper on kuin laulaja-lauluntekijän jazzlevy. Upean yhteissoiton läpäisee vahva henkilökohtainen ääni ja tunne. Fredrikssonin teos on genreltään riippumaton ja koskettaa siksi yli kaikkien musiikin lajien.

Juniper on albumi, joka koostuu seitsemästä Linda Fredrikssonin säveltämästä, henkilökohtaisesta kappaleesta. Levyn äänimaailmassa orgaaninen yhtyesoitto yhdistyy Fredrikssonin omiin demoäänityksiin. Yhtyeessä soittavat kontrabasisti Mikael Saastamoinen, rumpali Olavi Louhivuori sekä kosketin- ja syntetisaattoritaituri Tuomo Prättälä.

Vaikka Linda Fredriksson tunnetaan erityisesti jazzsaksofonistina ja jazzmaailmasta kumpuavien Mopo– ja Superposition-yhtyeiden solistina, hän ei koe Juniperin edustavan mitään erityistä musiikin tyylilajia.

”Mulle oli tärkeää tätä teosta tehdessä, että se musiikki saa olla mitä se on. Että en sitä tehdessä laita sitä (musiikkia) mihinkään laatikkoon.”

Fredriksson ajatteli levyä tehdessään, että kappaleiden melodiat voisivat olla jonkun muunkin esittämiä, myös ihmisäänellä laulaen.

”Halusin tehdä levyn, jossa olisi tosi selkeitä ja vahvatunnelmaisia melodioita, jotka yhdistyisivät kudoksiin ja hämärämpiin ja omituisempiin ainesosiin. Sillä lailla, että se olisi yhdistelmä jotain tosi selkeää ja samaan aikaan tosi vapaata, avonaista ja rikkonaista. Niin, että siinä olisi kaksi sellaista maailmaa samaan aikaan läsnä.”

Juniperin sydän syntyi yksinolosta

Linda Fredriksson kertoo, että Juniperin syntyprosessin olennainen osa on pitkä, yksinäinen työvaihe, jossa sävellyksiä ja niistä äänitettyjä demoja syntyi mökeillä ja kotona keittiön ääressä. Fredriksson esitti demot yhtyeelleen, minkä jälkeen kappaleista äänitettiin studioversiot. Sitten peliin astui tuottaja Minna Koivisto.

”Todettiin, että alkupään demoissa, niissä originaaleissa, mun tekemissä ja eri puolilla äänitetyissä demoissa, on jotain. Niihin on tallentunut tunnelmaltaan jotain tosi tärkeää. Sellaista, joka on tosi olennaista.”

Olennaisimmat demopätkät lisättiin osaksi yhtyeen studioäänityksiä. Fredriksson on saanut levystään erityisen paljon ylistävää palautetta, mikä on tuntunut poikkeuksellisen tekoprosessin jälkeen hyvältä.

”Mä olin koko ajan sitä albumia tehdessä sen äärellä, että voiko näin tehdä. Että tänne tulee jotain mun iPhonen äänittämää muminaa tälle albumille liitettynä. Mä tein sitä niin omassa paikassa, niin siitä tuli henkilökohtainen.”

Katso ja kuuntele Linda Fredrikssonin ajatuksia haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää