Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2023: Mikko Sarvanne Garden – Heräämisen valkea myrsky

Säveltäjä Mikko Sarvanteen Heräämisen valkea myrsky liukuu sulavasti genrerajojen yli. Jazzin ja klassisen parissa toimineiden muusikoiden muodostama Mikko Sarvanne Garden yhdistää kolme laulajaa, akustiset soittimet, elektroniikan ja ASMR-rapinan yhtenäiseksi äänimaailmaksi. Erkka Filanderin runoista inspiroitunut verkkaisesti kehittyvä teos vie kuulijan hetkeksi toiseen unenomaiseen maailmaan.

Mikko Sarvanne on jazzin ja nykymusiikin rajapinnoilla rohkeasti liikkuva säveltäjä, joka on saanut sävellysoppinsa muun muassa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa harvinaisemmalla jazzsävellyksen linjalla.

Mikko Sarvanne Gardenin Heräämisen valkea myrsky -albumi ilmestyi tammikuussa 2022. Teoksen musiikillinen anti on matka nykymusiikin, pohjoismaisen jazzin ja äänitaiteen välillä. Sarvanne kertoo, että on päätynyt säveltäessään moniin musiikillisiin ratkaisuihin rakastamansa jazzmusiikin kautta, mutta kokee, että musiikissa on myös paljon muuta.

”Tässä on myös vähän John Cage -henkistä perkussiomusiikkia. Kuvailen tätä myös niin, että tässä yhdistyy syntetisaattorin paikallaan seisovan soinnun hehku ja sellon ja basson rymistelevä juurakko. Ja venyvät laulut, jotka luovat katedraalimaisen pyhän tilan”, Mikko Sarvanne kertoo ehdokasvideollaan.

Inspiraationa Erkka Filanderin runoteos

Seitsemän sävellyksen kokonaisuus perustuu Erkka Filanderin vuonna 2013 kirjoittamaan runoteokseen. Säveltäjä-kapellimestarin nimeä kantavassa yhtyeessä teosta ansiokkaasti tulkitsevat vokaaleissa Josefiina Vannesluoma, Selma Savolainen ja Virva Immonen, sellossa Sirja Nironen, kontrabassossa Mikael Saastamoinen sekä lyömäsoittimissa Jesse Ojajärvi. Myös trumpetisti Tomi Nikku ja harpisti Katilyne Roels vierailevat yhdellä levyn kappaleella.

”Sain runoteoksen käsiini jo julkaisuvuonna, ja sit se on siitä lähtien kulkenut mun mukana ja toiminut elämäntäyteisenä voimana. Niissä (runoissa) on luonnon virtausta, sykettä, elämänhalua ja rakkautta luontoa ja ihmisyyttä kohtaan.”

Katso ja kuuntele Mikko Sarvanteen  ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Teosto-palkinto 2023

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2022 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 18. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa 27.4.2023.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää