Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: Orvokki – Kasvotusten

Orvokin Kasvotusten on luova, kokeileva ja ajatuksella tehty ja sommiteltu debyyttialbumi täynnä vangitsevaa ja arvaamatonta popmusiikkia, jossa kiehtova ja leikkisä elektroninen musiikki taipuu tanssittavaksi, elokuvamaiseksi ja koskettavaksi. Orvokki on luonut yhdeksän kappaleen kokonaisuudella jotain oikeasti rohkeaa ja täysin uudenlaista tietäen, mitä tekee.

Orvokki Oittila on Saksassa musiikkituotantoa opiskellut tuore musiikintekijä, joka on tehnyt Teosto-palkintoehdokkaaksi nouseen Kasvotusten-debyyttialbuminsa lähes kokonaan itse. Oittila on vastannut sävellyksistä, sanoituksista, tuotannosta ja miksauksesta. Vierailijoina levyllä ovat kitaristi Antonia Foote, viulisti Lauri Liimatainen ja basisti Esteri Jalonen.

Oittila kertoo lähteneensä tutkimaan, millaista musiikkityyliä hän pystyy tekemään omia rajojaan venyttäen. Musiikki onkin niin omaperäistä, että kuulijan on vaikea lokeroida sitä yhteen genreen.

”Mä oon itse käyttänyt sateenvarjotermiä elektroninen indie. Sinne on sekoitettu kaikenlaista ambientia, breakcorea, peruspoppia ja triphoppia. Se on soppa kaikenlaista, mistä mä ite tykkään”, Oittila kertoo ja mainitsee yhdeksi vaikutteekseen Rosalían.

Kasvotusten avaa jokaisen kuulijan omaa mielenmaisemaa

Kasvotusten kertoo Orvokki Oittilan mukaan siitä, mitä kaikkea rumaa ja kaunista ihmisen pään sisällä on. Hänen levylle hakemansa mielenmaisema tarkoittaa hänelle lohduttavaa paikkaa, jossa ei tarvitse miettiä murheita tai huolia.

”Yritin hakea tietynlaista tilaa, mihin mieli voi mennä. Voi vaan kellua siellä omassa maailmassaan. Ei ole pakko kuunnella lyriikoita, että pääsee samaan maisemaan – vaikka ei osaisi suomea.”

Levy on kerännyt kriitikoilta ylistävää palautetta, kuten Helsingin Sanomien Ilkka Mattila arviossaan (12.12.2023) : Orvokki, 23, teki viiden tähden levyn, jolle ei voi löytää verrokkeja – ja se on hyvä merkki. Oittila kertoo toivoneensa hyvää palautetta, mutta on positiivisesti yllättynyt sen määrästä. Ja erityisesti siitä, miten paljon ihmiset ovat ammentaneet levystä jotain, mitä Oittila itse ei ole huomannut. Kuten Ilkka Mattilan mainitseman suomalaisen kansanlaulun.

”Nyt kun hän mainitsi asian, niin olin että vautsi, tuo yllätti mut! Aika hieno juttu”, Oittila sanoo ja lisää, että myös Teosto-palkintoehdokkuus on ollut hänelle valtava juttu.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
Orvokki – Tyhjäpää
Säv. & san. Orvokki Oittila
Luova Records

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää