Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: Vilma Jää – Kosto

Vilma Jään esikoisalbumi Kosto yhdistelee kansanmusiikkia modernin popin keinoihin harvinaisen toimivalla tavalla niin sävellyksissä kuin sovituksissakin. Traumaa ja selviytymistä käsittelevän teemalevyn sanoitukset kertovat vaikeista aiheista kuten manipuloinnista ja naisten kokemasta hyväksikäytöstä. Musiikin eri elementtien sekoitus on omaperäinen ja uudenlainen.

Kosto on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä valmistuneen Vilma Jään debyyttialbumi, joka julkaistiin omakustanteena Jäähile Records -levymerkillä syksyllä 2023. Sävellykset ovat Jään ja tuottaja Mikko Renforsin käsialaa, sanoitukset sekä Jään käsialaa että osittain myös trad.-sanoituksista ammennettuja.  Levyn sovituksia ovat olleet tekemässä Jään ja Renforsin lisäksi Hanna Ryynänen, Mimi Kantola, Erika Hammarberg, Laura Maria Rinta, Anna-Mari Pitkänen ja Ilkka Heinonen.

Kosto on etnopoppia, suomalais-ugrilaisen kansanmusiikin ja popin sekoitusta. Jään suurimpia inspiraation kohteita ovat perinne, pelimannit ja runonlaulajat.

”Mun tavoite kansanmuusikkona on tuoda kansanmusiikkia mahdollisimman isolle yleisölle. Pop on siihen hyvä keino. Mä olen myös teini-ikäisenä tehnyt poppia, niin se oli luontaista.”

Kosto on selviytymistarina

Vilma Jää kertoo halunneensa tutkia Kostolla naisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa ja epäoikeudenmukaisuutta, tästä kertynyttä traumaa ja traumasta selviytymistä.

”Levyllä on myös yksi ilmastonmuutosbiisi, jossa tuodaan muinainen kylmyyden jumalatar nykypäivään, ja pyydetään sitä pysäyttämään ilmastonmuutos.”

Hän on saanut levystään paljon ”mielettömän ihanaa palautetta” ja todella paljon viestejä erityisesti naisilta. Myös Kostolle annettu Teosto-palkintoehdokkuus on tuntunut erityisen hyvältä.

”Keikkojen jälkeen ihmiset ovat tulleet itkien kiittämään, että he on saaneet voimaa ja työkaluja käsitellä omaa traumaansa. Musiikki on auttanut heitä avaamaan jotain, ja se on paras palaute mitä saada omasta työstään.”

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
Vilma Jää – Humalahullu
Säv. Vilma Jää, Mikko Renfors 
San. Vilma Jää 
Sov. Vilma Jää, Mikko Renfors, Hanna Ryynänen

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää