Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: Verneri Pohjola – Monkey Mind

Verneri Pohjolan Monkey Mind etenee hektisestä mielen rauhattomuuden kuvauksesta kohti seesteistä mielenrauhaa. Pohjolan suuret melodiat kohtaavat sävellyksissä improvisointiin innostavat avoimet äänimaailmat. Hauraudesta ja haavoittuvuudesta kohoaa sisäinen voima ja toivo. Kokonaisuutena Monkey Mind tuntuu Pohjolan tähänastisen uran erilaisten puolien onnistuneelta synteesiltä, jossa kuuluu vahvasti säveltäjän oma ääni ja persoonallisuus.

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola ei ole Teosto-palkintoehdokkaana ensikertalainen: hänen ensimmäinen soololevynsä Aurora oli ehdokkaana vuonna 2009 ja Bullhorn vuonna 2016. Pohjolalla on myös Teosto-palkinto Ilmiliekki Quartetin March of the Alpha Males -teoksesta vuodelta 2004. Teosto-palkintovoittajateoksen muut tekijät olivat Antti Lötjönen, Tuomo Prättälä ja Olavi Louhivuori, ja levy sisälsi myös kolme Björkin, Radioheadin ja Ornette Colemanin lainakappaletta.

Mitä olisikaan siis Verneri Pohjolan nimeä kantava levy ilman Teosto-palkintoehdokkuutta.

”Se oli mielettömän iloinen ja jännä uutinen vaikka samalla oli stressi, että taas joutuu jännittämään jotain tämmöistä. Sit olen koettanut vaan, etten ajattele sitä ja se on bonusta. Vaikka totta kai ainahan sitä haluaa voittaa”, Pohjola nauraa.

Monkey Mind julkaistiin marraskuussa 2023, ja sillä soittavat Pohjolan lisäksi rumpali Olavi Louhivuori, englantilaispianisti Kit Downes ja tanskalaiskontrabasisti Jasper Høiby. Levyllä vierailevat lisäksi Linda Fredriksson, Raoul Björkenheim, Jusu Berghäll sekä Tuomo Prättälä, joka toimii levyllä myös tuottajana.

Kaihoisa, mutta silti energinen Monkey Mind

Verneri Pohjola päätti nimetä levynsä Monkey Mindiksi, koska se viittaa hänen mukaansa mielen rauhattomuuteen ja ajatusten hallitsemattomasti päässä pyörimiseen, mikä on kaikille meille hyvin tuttua.

”Asian hyväksyminen ja sen oman monkey mindinsa lempeä tervehtiminen päivittäin on tapa, miten sen kanssa pystyy elämään. Jollain tavalla halusin ilmentää sitä.”

Monkey Mind on pohjavireeltään jazzista ja improvisaatiosta ammentavaa musiikkia. Pohjolan tavaramerkiksi muodostunut kaihoisuus on läsnä tämänkin levyn sävelkielessä ja tunnelmassa.

”Mun musiikista usein sanotaan, että se on tosi tunnelmallista, kaihoisaa, surumielistä ja melankolista. Musta tuntuu itsestä vähän hassulta se, että mä tosi usein olen silleen et ’nyt mä teen energistä musaa’. Musta siellä on tosi paljon energiaa ja se on ennen kaikkea dynaamista musiikkia.”

Pohjola kuitenkin arvelee, että sanomisissa voi olla jotain perää: hänellä on omien sanojensa mukaan kauneutta arvostava luonne.

”Mua puhuttelee, että asioille annetaan aikaa.”

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
Verneri Pohjola – Space Diamonds
Säv. Verneri Pohjola
Edition Records

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää