Siirry sisältöön

TET-harjoittelu Teostolla toi Daniel Elolle kokemusta musiikkialasta

Daniel Elo, kuvaaja Anastasia Pajanen
28.11.2023

15-vuotias Daniel Elo suoritti kahden viikon työelämätutustumisjaksonsa Teostolla marraskuussa. Kirkkojärven koulussa Espoossa 9. luokkaa käyvä Daniel haaveilee tulevaisuudessa työllistyvänsä joko musiikkialalle tai mekaanikoksi lentokoneiden tai autojen pariin.

Kun Daniel Elo etsi itselleen syksyn alussa TET-harjoittelupaikkaa, hän ehti laittaa hakemuksia eri paikkoihin. Mielenkiintoisin harjoittelupaikka löytyi kuitenkin Teostolta, jossa hänen äitinsä, repertoaaripäällikkö Anastasia Pajanen työskentelee.

”Minua kiinnostaa musiikki, ja Teostolla olen päässyt katsomaan musiikkialaa kulissien takaa”, hän kertoo.

Vapaa-ajallaan Daniel harrastaa urheiluharrastusten ja kavereiden kanssa olemisen lisäksi rumpujensoittoa ja musiikinkuuntelua.

”Musiikkimakuni riippuu päivästä tai fiiliksestä, mutta viime aikoina olen kuunnellut suomalaista räppiä kuten Paperi T:tä ja Gettomasaa. Pidän myös Rammsteinista ja System of A Downista. Perheessäni on kuunneltu aina paljon musiikkia.”

Kahden viikon aikana ehtii oppia vaikka mitä!

Teostossa TET-harjoittelijat eivät ole pelkkiä kahvinkeittäjiä tai juoksupoikia, vaan myös Daniel on päässyt tekemään oikeita töitä. Hänen ohjaajinaan ovat toimineet Anastasia-äidin lisäksi Miina Pöyhtäri asiakaspalvelusta sekä Matti Pajarinen lisensoinnista.

”Äidin kanssa tein listauksia exceliin YouTubessa olevista biiseistä, joita Teoston repertoaarijärjestelmä ICE ei ole tunnistanut. Olen myös päässyt yhdistelemään teoksia, joita järjestelmässä on ollut jostain syystä useamman kerran eri nimillä”, Daniel kertoo.   

Asiakaspalvelun apuna Daniel auttoi Teosto.fi:lle tulevan chatbotin testauksessa ja mietti, näyttääkö botti asiakasnäkökulmasta käytettävältä.

”Olen saanut myös olla parissa palaverissa katsomassa ja tutustumassa palaverikäytäntöihin. Lisensoinnin Matin kanssa kävimme muutaman ravintola-asiakkaan luona asiakastapaamisissakin.”

Danielille on myös opetettu eri järjestelmien perustason käyttöä, jotta töiden teko onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

”Olen käyttänyt työssäni ICE-järjestelmää, Salesforce-asiakkuusjärjestelmää sekä Microsoft Office -ohjelmia. Koulussa käytämme tällä hetkellä vain Googlen toimisto-ohjelmia.”

Jatkohaaveina bändihommat, autot ja lentokoneet

Kahden viikon TET-harjoittelun aikana Daniel kertoo saaneensa entistä paremman kuvan siitä, mitä tekijänoikeusjärjestöt tekevät. Hänen mielestään Teostolla on paljon ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat ottaneet hänet hyvin hommiin mukaan. Puhumattakaan kahvikoneesta, josta saa kaakaota työnantajan piikkiin.

”Halusin oppia, miten musiikin tekijöille maksetaan teosten käytöstä. Ja jos joku haluaa käyttää musiikkia, miten systeemi toimii. Olen oppinut näistä asioista jo parin viikon aikana aika paljon.”

Ensi keväänä Danielia odottaa peruskoulun jälkeinen yhteishaku. Tällä hetkellä hän ajattelee haluavansa tehdä kaksoistutkinnon ammattikoulusta ja lukiosta.

”Amisopinnoista minua kiinnostaa bändimusiikki, autoala tai lentokonemekaniikka. Ultimaattinen ammattihaaveeni olisi tehdä bändihommia, mutta olisi kiva päästä myös autojen tai lentokoneiden kanssa tekemisiin. Olen aina ollut kiinnostunut mekaniikasta, ja isoisäkin on ollut lennonjohdossa töissä.”

Mitä terveisiä Danielilla on muille TET-paikkoja hakeville? Ensimmäiseksi hän toteaa, että kaikkien yläkoululaisten kannattaa hakea sellaiselle alalle mikä kiinnostaa, sillä se voi auttaa vastaavien, itseään kiinnostavien kesätöiden tai muiden töiden hakemisessa.

”On myös hyvä muistaa, että välillä TETissä työtehtävät voivat tuntua itseään toistavilta, mutta se on ihan normaalia.”

Töissä Teostolla

Tutustu muihin Teostolaisiin ja katso avoimet työpaikkamme. Jos meillä ei ole juuri nyt mitään auki, voit aina lähettää meille myös avoimen työhakemuksen.

Teksti: Johanna Laitinen
Kuva: Anastasia Pajanen

Jaa somessa
Lue lisää