Siirry sisältöön

Olen tekemässä työhöni liittyvän videon, johon tulee musiikkia. Tarvitsenko luvan?

Musiikin käyttöön YouTube- tai somevideolla tarvitaan lupa, jos se julkaistaan yrityksen tai yhteisön nimissä tai toimesta. Jos julkaiset omasta työstäsi kertovan videon yksityishenkilönä, Teoston ja YouTuben välinen sopimus kattaa musiikin käytön videolla.

Luvan tyyppi riippuu videon luonteesta. Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty maksuton tallenne, Teoston Mediapienlupa riittää.

Jos musiikkia käytetään YouTubessa julkaistavassa mainoksessa, varainhankintakampanjassa, elokuvassa (myös lyhytelokuvat ja dokumentit), yritysesittelyssä tai muussa vastaavassa videossa, lupa musiikin käyttöön on kysyttävä musiikin kustantajalta. Kustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta.

Jos käytät YouTubeen julkaistavassa videossa digitaalisesti tai levyllä julkaistua musiikkia (ns. äänitemusiikki), tarvitset luvan myös äänitteen julkaisijalta, joka useimmissa tapauksissa on levy-yhtiö. Tieto julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Jos käytät äänitemusiikkia ilman julkaisijan lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Olen saanut tekijöiltä ja äänitteen julkaisijalta tarvittavat luvat, mutta mistä saan musiikin?

Musiikkia voi liittää videolle laillisesta lähteestä eli julkaistulta fyysiseltä tallenteelta (esim. cd- tai vinyylilevy) tai laillisesta latauskaupasta. Laillisia latauskauppoja ovat mm. Musa24.fi, iTunes ja Google Play. Tietoa musiikin julkaisijasta voit etsiä esim. Fono.fi-sivustolta tai latauskauppojen kappaleiden oheen listaamista tiedoista.

Musiikkia sisältäviin tallenteisiin tarvitaan synkronointilupa

Muistathan myös, että YouTuben omat käyttöehdot kieltävät YouTubeen ladattujen sisältöjen julkisen esittämisen eli esittämisen tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Julkista esittämistä ovat myös yritysten henkilökunnalleen tai asiakkailleen järjestämät tilaisuudet.

Jos haluat sen sijaan tehdä videotallenteen esim. omalle tietokoneellesi esitettäväksi erilaisissa tapahtumissa, hae tallenteelle synkronointilupa*. Useimmiten sopiva lupa on Tuotantokohtainen synkronointilupa.

*Synkronointi = musiikin liittämistä liikkuvaan kuvaan

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!