Siirry sisältöön

Vuoden raportoija -palkinto tanssilavojen sankarille Antti Ahopellolle

01.09.2023

Teosto on myöntänyt vuoden 2023 Vuoden raportoija –tunnustuksen ja 2000 euron palkintosumman Antti Ahopellolle, joka on kerännyt suosiota Suomen tanssilavoilla jo lähes parikymmentä vuotta.  Tunnustus myönnettiin hänelle ammattimaisesta toiminnasta esiintyjänä: ahkerasti lavoja kiertävä Ahopelto tekee Etiketti-yhtyeensä keikoista tunnollisesti esitysilmoitukset ja varmistaa näin, että myös kappaleiden tekijät saavat heille kuuluvat korvaukset.

Vuodesta 2005 asti esiintynyt Antti Ahopelto keikkailee aktiivisesti oman Etiketti -orkesterinsa kanssa. Orkesteriin kuuluu hänen lisäkseen neljä soittajaa. Vuosittain keikkoja kertyy mittava määrä.

”Esiinnymme pääasiassa tanssilavoilla ja ravintoloissa, jonkin verran myös laivoilla. Tänä vuonna keikkojen määrä taitaa lähennellä parisadan keikan rajaa, kun syksylle on muutamia konserttejakin luvassa.”

Vuodesta 2019 Ahopelto on tehnyt päätyökseen musiikkia, vaikka aiempi sähköasentajan ammatti osoittautuikin korona-aikana hyödylliseksi. Keikoilla soivat omille levyille tehdyt kappaleet ja lisäksi ikivihreät klassikot. Itsekin tanssia harrastava Ahopelto haluaa pitää keikkasettinsä vaihtelevana.

”Kun käyn muiden keikoilla, arvostan sitä, ettei ohjelmisto ole ennalta arvattavaa. Aina kannattaa ottaa sopivasti musiikillista riskejä eikä mennä siitä mistä aita on matalin.”

Ahopelto pitää kunnia-asianaan tehdä aina Teoston esitysilmoitukset itse. Esiintyjien tekemien esitysilmoitusten avulla Teosto kohdentaa keräämänsä korvaukset kappaleiden alkuperäisille tekijöille, jotka eivät välttämättä esiinny lainkaan itse.

”Olen sellainen aika täsmällinen ihminen ja haluan hoitaa asiat kunnolla. Teoston korvausten maksupäivänä onkin ollut kiva lukea saapuneita viestejä, kun lauluntekijät ovat kiitelleet esitysilmoitusten tekemisestä. Olen heille yleensä vastannut ”Kiitos lauluista!”

Ahopelto pitää esitysilmoituksia tärkeänä siksikin, että ilman niitä hänen laulujensa tekijät eivät saa korvauksiaan.

”Ajatusmaailmani on aina ollut, että tehdystä työstä pitää saada korvaus. Siinä mielessä esitysilmoitus on ihan yhtä tärkeä kuin se keikka. Ilmoituksen tekemättä jättäminen on kuin lainaisi kaverin autoa ja ajaisi tankin tyhjäksi täyttämättä sitä.”

Vuoden raportoija -palkinnon jakavat Teosto, Suomen Säveltäjät ry, Suomen Musiikintekijät ry ja Suomen Musiikkikustantajat ry. Palkinnon luovutti Suomen Musiikkikustantajien 1.9.2023 järjestämässä palkintogaalassa Teoston asiakaskokemusjohtaja Miia Engberg.

Antti Ahopelto on vuoden raportoija 2023

Aiempina vuosina Vuoden raportoija -tunnustuksen ovat saaneet mm. Katri Ylander, Annika Nord, Club For Five, Sinitaivas, Saija Tuupanen, Suvi Teräsniska, Yö-yhtye, Markku Aro ja Tuomas Lehto.

Jaa somessa
Lue lisää