Siirry sisältöön

Vuoden raportoija -palkinto trubaduuri Tuomas Lehdolle

Vuoden raportoija Tuomas Lehto
05.09.2022

Teosto on myöntänyt vuoden 2022 Vuoden raportoija –tunnustuksen ja 2000 euron palkintosumman monipuoliselle esiintyjälle Tuomas Lehdolle.  Tunnustus myönnettiin hänelle ammattimaisesta toiminnasta elävän musiikin esiintyjänä: ahkerasti eri kokoonpanoilla esiintyvä Lehto on huolehtinut esimerkillisesti keikkojensa esitysilmoituksista Teostolle. Näin hän on varmistanut, että Teoston korvaukset kohdentuvat oikein hänen esittämiensä kappaleiden tekijöille.

Tuomas Lehto on työskennellyt laajasti kevyen musiikin saralla jo 25 vuotta. Hän on esiintynyt sekä trubaduurina yksin, duona sekä erilaisilla bändikokoonpanoilla. Esiintymisen lisäksi hän kirjoittaa omaa musiikkia ja on julkaissut myös omia tuotantoja.

Trubaduurina hän on keikkaillut erityisesti risteilylaivoilla, jotka ovat yksi merkittävimmistä elävän musiikin esityspaikoikoista Suomessa. Keikkatahti on viime vuosina ollut kova, noin 140-150 keikkaa vuodessa.

”Esiintyjä on aina yleisön palvelija. Esitän keikoilla pääasiassa eri kirjoittajien tuotantoa muutamien omien julkaisujen lisäksi. Yleisön toiveilla on iso merkitys ja esitettäviin kappaleisiin kuuluu niin vuosikymmenten suosituimpia klassikoita kuin uusiakin hittejä”, Lehto kertoo.

Lehto on pitänyt esitysilmoitusten tekemistä aina ammattiin kuuluvana itsestäänselvyytenä. Teoston verkkopalvelussa tehtävät esitysilmoitukset eivät hänen mukaansa ole suuri vaiva vaan kaikkien musiikkialalla toimivien etu.

”Alusta alkaen minulle on ollut ehdottoman tärkeää tehdä Teostolle ilmoitukset esittämästäni musiikista, jotta musiikin tekijät saavat heille kuuluvan korvauksen. Koen sen velvollisuudekseni ja kiitokseksi heille.”

Monet säveltäjät ja sanoittajat eivät esiinny itse lainkaan, joten keikoilla ja konserteissa esitettyjen kappaleiden raportoinnilla on heille tärkeä merkitys. Artistien ja bändien lähettämien esitysilmoitusten avulla Teosto voi kohdentaa keräämänsä korvaukset kappaleiden alkuperäisille tekijöille.

Vuoden raportoija -palkinnon jakavat Teosto, Suomen Säveltäjät ry, Suomen Musiikintekijät ry ja Suomen Musiikkikustantajat ry. Palkinnon luovutti Suomen Musiikkikustantajien 5.9. järjestämässä tilaisuudessa Teoston asiakaskokemusjohtaja Miia Engberg.

Edellisinä vuosina Vuoden raportoija -tunnustuksen ovat saaneet mm. Katri Ylander, Annika Nord, Club For Five, Sinitaivas, Saija Tuupanen, Pekkaniskan pojat, Suvi Teräsniska, Yö-yhtye, Markku Aro ja Marko Maunuksela.

Kuva: Mikko Kauppinen

Jaa somessa
Lue lisää