Siirry sisältöön

Teosto tilitti yli 27 miljoonaa euroa musiikin tekijöille ja kustantajille

eri suuruisia euron seteleitä
08.06.2023

Teosto on maksanut musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille kesäkuun tilityksen tänään 8.6.2023. Musiikin käyttö näyttää palautuneen hyvälle tasolle koronavuosien jälkeen sillä kesäkuun tilitys on yli kaksi miljoonaa suurempi kuin edellisvuonna ja ylittää myös vuoden 2019 tason 6,5 miljoonalla.

Teoston tilitykset maksetaan neljännesvuosittain. Nyt maksettiin pääosin viime vuoden loka-joulukuulta kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia. Pienemmistä konserteista ja keikoista, elokuvamusiikista ja verkkotallennuksesta korvaukset maksetaan koko vuodelta 2022.

Kotimaisille tekijöille korvauksia maksettiin kesäkuussa kaikkiaan 12,9 miljoonaa euroa. Loput maksetaan kansainvälisten järjestöjen kautta ulkomaisille tekijöille ja kustantajille.

Tilitystä saa kesäkuussa kaikkiaan hieman yli 10 000 musiikin tekijää ja kustantajaa. Yksittäisen tekijän tilityksen määrä voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin riippuen siitä, kuinka paljon hänen kappalettaan on esitetty ja mikä on hänen osuutensa kappaleesta. Mediaanitilitys oli tässä tilityksessä noin 125 euroa.

Suurin kasvu tapahtuma-alueelta

Odotetusti tilitysten kasvu on ollut suurinta elävän musiikin, konserttien ja tapahtumien alueelta, joissa kasvua on viime vuoden kesäkuuhun lähes 60 prosenttia. Kaikkiaan julkisen esittämisen alueelta tilitettiin tekijänoikeuskorvauksia kesäkuussa 10,2 miljoonaa euroa.

Koska tekijänoikeuskorvaukset tilitetään aina esitystapahtuman jälkeen, elävän musiikin tilitysten kasvu peilaa hyvin vuonna 2022 tapahtunutta elpymistä korona-ajasta, arvioi Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen. Kasvu on kuitenkin jo taittumassa.

”Vaikka tapahtumakesästä on jälleen tulossa ilahduttavan vilkas, ei lippujen myynti ole tietojemme mukaan sujunut aivan ennakoidusti. Tapahtumajärjestäjiä on myös ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin, mikä vaikuttaa musiikin tekijöihin ja kustantajiin pahimmillaan maksamatta jäävinä korvauksina.  Toivomme tietenkin, että kuluttajat jälleen liikkuvat aktiivisesti Suomen kesän lukuisissa ja monipuolisissa tapahtumissa”, sanoo Salminen.

Vahvaa kasvua odotetaan online-musiikista sekä ulkomaan tilityksistä, jotka kasvoivat 29 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Kaikkiaan Teostolla on sopimus korvausten keräämisestä lähes sadan maan kanssa. Suurimmat ulkomaan tilitykset tulivat Ruotsista, Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista.

”Olemme tehostaneet tulojen kotiuttamista ulkomailta ja tätä työtä tehdään jatkuvasti. Uskomme, että suomalaisen musiikin vientiponnistukset tulevat jatkossakin näkymään entistä vahvempana tulovirtana ulkomailta Suomeen.”

Striimausalustoilta kohtuulliset korvaukset tekijöille

Online-musiikin tilitykset olivat kesäkuussa pääasiassa YouTube ja Spotify-korvauksia. Striimausalustoilta saatavissa korvauksissa avainasemassa ovat niiden kanssa käytävät sopimusneuvottelut.

”Meidän on pidettävä huolta, että striimausalustojen maksamat korvaukset vastaavat palveluiden jatkuvasti kasvavaa merkitystä musiikin kulutuksessa. Keskustelua striimauksen kohtuullisista korvauksista musiikin tekijöille käydään tällä hetkellä ympäri Eurooppaa ja me tekijänoikeusjärjestönä pidämme vahvasti tekijöiden ja kustantajien eli musiikin luovan alkutuotannon näkökulmaa esillä”, Salminen korostaa. 

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset musiikin julkisesta esittämisestä, välittämisestä ja tallentamisesta kaikilla alustoilla sekä tilittää ne edelleen musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille.

Kesäkuussa 2023 maksettavat korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OIKEUSLUOKKAKESÄKUU 2023 M€KESÄKUU 2022 M€
Radio ja TV13,614,9
Julkinen esittäminen10,26,8
Internet1,21,2
Tallentaminen1,01,2
Useita (ulkomaat, korjaukset)1,21,0
Yhteensä27,225,1

Lisätietoja tilitykset-osiosta.                

Jaa somessa