Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Lau Nau – Själö

Laura Naukkarisen sävellykset Lotta Petronellan elokuvaan Själö ovat herkkä ja vaikuttava kokonaisuus, joka tarjoaa kuulijalle matkan salaisuuksia sisältävälle Själön saarelle. Albumin musiikki on rakentunut Naukkarisen modulaareissa, loopeissa ja signaalireitityksissä, joissa hän käyttää Matti Byen pianonsoittoa, Janne Laineen kenttä-äänityksiä sekä elokuvasta poimittuja, Själön saarella eläneiden henkilöiden kirjoituksia.

Själö on soundtrack-levy Lotta Petronellan dokumenttielokuvaan Själö – Island of souls (2020), joka kertoo Turun saaristossa sijaitsevan Själön, suomeksi Seilin saaren historiasta sekä saarelle suljettujen ihmisten kohtaloista. Själön saarella on vuosisatojen aikana toiminut muun muassa spitaalisairaala sekä myöhemmin myös naisten mielisairaala, aina 1800-luvun lopulta1960-luvulle saakka. Katso elokuva Yle Areenasta.

Säveltäjät Laura Naukkarinen ja Ruotsissa vaikuttava Matti Bye sekä äänisuunnittelija Janne Laine loihtivat elokuvaan yhdessä kiehtovan soundtrackin.

”Rupesin tekemään elokuvamusiikkia Lotta Petronellan pyytämänä, sillä me ollaan aikaisemmin tehty yhdessä (töitä) tiiviistikin Lotan aikaisemmissa elokuvissa. Tämä tuntui luontevalta jatkumolta ja toisaalta mahdollisuudelta tehdä jotain ihan uutta”, Laura Naukkarinen kertoo.

Elokuvan tuottaja yhdisti Naukkarisen ja Laineen, jotka alkoivat innolla tutkia yhteistyötään. Elokuvan ja siten myös musiikin kantavana teemana on syväluotaava pohdiskelu ihmisten ja elävän ympäristömme kohtelusta ja suhtautumisesta erilaisuuteen.  

”Elokuvan musiikki ja ääniduuni lähtivät liikkeelle saaren historian eri kerroksista: ihmisten kokemuksesta vuosien kuluessa, ketkä on siellä saarella viettäneet aikaa erilaisista syistä”, Janne Laine kertoo.

Musiikki kertoo, mitä kuva ei

Själö on tyylilajiltaan elektroakustista musiikkia, joka yhdistyy vahvasti kokeellisen musiikin traditioon, äänimaisemiin sekä kenttä-äänityksiin. Kuten elokuvamusiikin kuulukin, myös Själöön sävelletyllä musiikilla luodaan tunnelmia ja peilejä elokuvassa kerrotuille asioille.

”Kyseessä ovat myös semmoiset asiat, joita ei välttämättä näytetä elokuvassa, vaan joihin musiikilla saatetaan viitata”, Naukkarinen kuvailee.

Katso ja kuuntele Laura Naukkarisen ja Janne Laineen ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää