Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Minna Leinonen – ALMA!

Säveltäjä Alma Mahlerista kertovan ALMA!-liikeoopperan sävelkieli rakentuu uutta luovalla tavalla puheen ja laulun välimuodoista, rytmisistä keksinnöistä ja jännittävästä soinnikkuudesta. Yhtä aikaa jäsentynyt ja kaoottinen, älyllinen ja tunteellinen äänimaailma tuottaa teräväpiirtokuvan henkisestä väkivallasta ja vastuusta.

Helmikuussa 2021 osana Tampere Biennalea ja verkkolähetyksenä kantaesitetty ALMA!-liikeooppera on säveltäjä Minna Leinosen, koreografi-ohjaaja Petri Kekonin ja libretisti Hanna Weseliuksen liikeooppera laulajille, tanssijoille ja soitinyhtyeelle. Teoksen esittivät sopraanot Olga Heikkilä, Tuuli Lindeberg ja Suvi Eloranta, Tanssiteatteri MD, Petri Kekoni Company sekä Jutta Seppisen johtama CHANGEnsemble. Teoksen sopraanot, huilu, viola da gamba, piano, lyömäsoittimet ja äänisuunnittelija Jussi Suonikon elektroniikka muodostavat omalaatuisen supersoittimen, joka ihastuttaa sekä kokonaisvaikutelmallaan että hiotuilla yksityiskohdillaan.

Oopperan nimikkohenkilö on säveltäjä Alma Mahler (1879–1964), joka oli säveltäjä Gustav Mahlerin puoliso. Libretossa Alma Mahler pudotetaan säveltäjän ikoniselta jalustalta inhimilliseksi olennoksi, ja taiteilija saa äänen sävellystyön kesken jättäneenä ihmisenä.

”Kun Jutta Seppinen tilasi multa oopperan, etsin sopivaa tekstiä noin kaksi vuotta. Luin Hanna Weseliuksen Alma!-romaanin, joka tuntui heti musiikilliselta soivalta. Pidin Hannan monikerroksisesta tavasta kuvata ihmistä. Nainen pystyi ilmaisemaan muitakin tunteita kuin miehen rakkauden kautta. Halusin tuoda oopperan perinteeseen vahvasti tuntevat naiset”, Minna Leinonen kertoo.

Liikeoopperan säveltämisessä musiikin, tekstin ja liikkeen yhteistyö on tärkeää

Kun Minna Leinonen alkoi säveltää, hän teki paljon yhteistyötä Petri Kekonin ja Hanna  Weseliuksen kanssa.

”Mietittiin dramaturgiaa, draamankaarroksia ja millaista musiikki on, jotta se on tanssittavaa. Teimme tiivistä yhteistyötä, jotta ne elementit sulautuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Ja sitten kuitenkin kaikilla oli se oma tonttinsa siinä. Se oli hurjan antoisaa yhteistyötä ja olen kiitollinen, että sain kokea tämän.”

Liikeooppera otettiin hyvin vastaan, vaikka se on nähty toistaiseksi ainoastaan verkkostriiminä.

”Odotamme live-esitystä, että se pääsisi eloon ihan uudella tavalla”, Leinonen sanoo.

Katso ja kuuntele Minna Leinosen ajatuksia haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää