Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2023: Draama-Helmi – Draama-Helmi kuistilla

Draama-Helmi kuistilla on pehmeä, raukea, outo ja salaperäinen – sekä kulmikas, suora ja omakohtainen. Teoksen kokonaisuus muodostuu monipuolisista ja yllättävistäkin elementeistä. Musiikillisesti albumi hypähtelee lännenelokuvien tunnelmista Kraftwerkin rytmeihin ja jälleen jonnekin uuteen paikkaan. Huumori pilkahtelee lakonisten riimien saumoista.

Helmi Kajaste alias Draama-Helmi on oman, kaavoista poikkeavan räppäystyylinsä kehittänyt spoken word -artisti, jonka kolmas omakustannealbumi Draama-Helmi kuistilla ilmestyi huhtikuussa 2022. Hän kuvailee itse musiikkiaan ”epäselväksi räpiksi”.

”Draama-Helmi on semmoinen puoli musta, jota on liioiteltu: sellaiset katkeruudet, epävarmuudet ja melodramaattisuudet ja itsesääli väritettyyn mittakaavaan. Siinä on paljon mun oikeasta elämästä juttuja, mutta siinä on lisätty myös muita asioita, ideoita, mielikuvia ja värityksiä. Niistä tulee kombo hyvin totta ja hyvin harhaista”, Kajaste kertoo ehdokasvideollaan.

Kajaste on siviiliammatiltaan arkkitehti. Hän valmistelee tällä hetkellä väitöskirjaansa Aalto-yliopistossa.

”Draama-Helmi mahdollistaa sellaisen ilmaisun, mitä arkkitehtuuri ei mahdollista. Kaikissa ihmisissä on monenlaisia puolia – se tekee kaikesta kiinnostavaa, että on ristiriitoja”.

Draama-Helmi kuistilla on seitsemän musiikintekijän työtä

Levyn sanoituksista ja kahden biisin sävellystyöstä vastanneen Kajasteen lisäksi musiikista ovat vastanneet Heikki Kivelä (HEX VIIHDE), Miikka Sipilä, Toni Korpi (Kanttoripoika), Joonas Siren (Forces), Jonna Irina Karanka (Kuupuu) sekä Tuomas Närvä (tumoas).

Aluksi levyn tuotannollisena ideana oli tehdä musiikista kitaravetoista vanhojen, myyttisten blueslegendojen tyyliin. Ajatus hälveni Kajasteen mukaan vähitellen, mutta joitain kitaravetoisia juttuja musiikkiin jätettiin.

”Koetin tehdä sellaisen päätöksen, että olisin vähän avoimempi ja pehmeämpi enkä niin suunnitelmallinen. Mulla on vähän semmoinen tendenssi olla konseptihenkinen. Ajattelin sitten että ihan sama, se voi olla sitä mitä tulee, ja sit se levy on kokoelma sitä mitä tulee”, Kajaste kertoo.

Levyn haikeiden tekstien teemat kuvastavat pääosin kuolemaa, päättymistä ja kiinni pitämistä, mutta myös iloa, aistillisuutta ja uusien asioiden löytämistä.

”Ajattelin, että tää on keväinen levy. Sellaisessa ’huhtikuu on julmin kuukausi’ -henkisessä mielessä, että siinä on kivuliasta muutosta mutta myös lupausta uusista jutuista”.

Katso ja kuuntele Draama-Helmin ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Teosto-palkinto 2023

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2022 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 18. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa 27.4.2023.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää