Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2023: Pelkkä Poutanen – Pyhä veri vuotaa

Pelkkä Poutasen debyytti Pyhä veri vuotaa sisältää häkellyttävän monimuotoista laulantaa aina kansanlaulun kaanoneista virsimäisiin hymneihin ja kurkkulauluun. Ihmiselämän hetkellisyydestä kumpuavat sanoitukset luovat kuulijalle tarinoita kristillisestä perinteestä mutta myös aikamme poliittisten ilmiöiden ääreltä. Teoksen elektroninen tuotantotapa yhdistelee nauhoitettuja luuppeja ja kerroksellisuutta saaden silti kokonaisuuden kuulostamaan orgaaniselta ja modernilta, suomalaiselta kansanmusiikilta.

Petra Poutanen alias Pelkkä Poutanen on omaperäinen, suomalaisesta kansanmusiikista ammentava musiikintekijä ja sooloartisti, jonka debyyttialbumi Pyhä veri vuotaa kohtasi päivänvalon tammikuussa 2022. Poutasen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset kietoutuvat yhteen akrobaattisen laulun, eri kielisoittimien ja live-elektroniikan keinoin. Levyllä tärkeässä sovitusroolissa on ollut äänisuunnittelija Joonas Outakoski.

”Sulla (Pelkkä Poutasella) oli sävellykset, tekstit ja sovitusaihioita. Mutta paljon teimme sovitustyötä työpöydällä. Omasta näkökulmastani se oli täydellinen kasa legopalikoita. Niistä näki, mitä niistä voi rakentaa, mutta mitään ei oltu vielä tehty”, Outakoski kertoo.

Pelkkä Poutanen rakentuu kansansoittimista ja ihmisäänestä

Teoksen peruspalikoina ovat Poutasen soittamat erilaiset kansansoittimet sekä esimerkiksi skeittilaudoista rakennetut kanteleet.  Levyn tärkein elementti on kuitenkin Poutasen oma kansanmusiikista ammentava äänenkäyttö. Levyn estetiikka jatkaa arkaaisen musiikkiperinteen pitkää historiaa, johon levylle tuotu live-elektroniikka ja kerroksellinen äänitystyö tuo nykyaikaisen vivahteensa.

”Hyvin paljon lähdimme liikkeelle siitä, että se (levytetty teos) pitää pystyä ratkaisemaan myös livenä, jolloin käytän paljon luuppeja ja muutakin elektroniikkaa. Tämä on tavallaan myös määritellyt levyn estetiikkaa”, Petra Poutanen kuvaa.

”Se estetiikka ja soolous kuitenkin kuuluu, vaikka siinä (teoksessa) oli vaikka kuinka monta kymmentä Petraa päällekkäin sitten, kun soundeja alettiin kerrostaa. Iso osa bassosoundeistakin on rakennettu Petran äänestä”, Outakoski kuvailee.

Katso ja kuuntele Pelkkä Poutasen ja Joonas Outakosken ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Teosto-palkinto 2023

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2022 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 18. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa 27.4.2023.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää