Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: MELO – m<3lo

M<3lo kuulostaa siinä määrin oman aikansa omapäiseltä popmusiikilta, että Suomessa vastaavaan pystyy vain harva. Albumilla 2010-luvun taitteen kolkko ja dramaattinen elektroestetiikka yhdistyy saumattomasti tylyihin uusiin rap-tuotantoihin. Pintansa alla M<3lo on silti popin ytimessä, sisältäen helposti omaksuttavaa henkilökohtaista tunneilmaisua. Levyn ääripäistä syntyy kolmio: tekstit ovat repivän tunteikkaita, äänimaisema digitaalisesti etäännytetty ja melodiat vastustamattoman sokerisia. Ristiriitojen välille MELO on virittänyt taidokkaan jännitteen.

MELO eli Niko Katavainen on rap-artisti ja yksi sukupolvensa luovimmista sanoittajista, jonka viides pitkäsoitto m<3lo nostettiin tänä vuonna Teosto-palkintoehdokkaiden joukkoon ainoana rapista ja hiphopista ammentavana teoksena.

”Kun kuulin Teosto-palkintoehdokkuudesta, se tuntui mahtavalta. Tosi ihanaa saada tällaista tunnustusta kovasta työstä. Saa lisää bensaa, että haluaa tehdä lisää musiikkia”, Niko Katavainen iloitsee.

”Se et niin laajasta määrästä – siellä voi olla nykyklasaria, jazzia, ihan mitä vaan –  niin sit just tää valittiin. Se on vähän spessumpaa kuin se, että kilpailisi saman genren kanssa”, levyllä yhtenä säveltäjänä (eli genren termein tuottajana) toiminut Elias Salmenkallio komppaa.

Levyä ovat olleet tekemässä sanoittaja Katavaisen ja Salmenkallion (My Friend Marla) lisäksi tuotannoista vastaavat Nuutti Saksi (Kuiva H), Elja Markkanen (inter alia), Miikka Koivisto, Niilo Lehtonen (Niko Demus) ja Samuli Kukkola sekä Jumala-kappaleen osalta myös sanoittajana Henri Pulkkinen (Paperi-T). Sun tähden* -biisillä sämplätään myös Regina-yhtyeen biisiä, jonka taustalla ovat Iisa Pajula ja Mikko Pykäri. Vaikka Katavaisella itsellään on biisien sanoituskrediitit, ovat sävellykset pääosin peräisin hänen ideoistaan.

Uutta soundia surullisesta mielenmaisemasta

M<3loa kuvaillaan Helsingin Sanomien Hilla Körkön arviossa (5.5.2023) seuraavasti:Estetiikka muistuttaa ruotsalaisen räppärin Yung Leanin luotsaamasta surullisten poikien mielenmaisemasta, mutta levyn sointi on silti täysin uusi ja paikoin varsin vauhdikas.”

Nuutti Saksi kuvailee, että levyn genreä voisi kuvata yksinkertaisesti vaihtoehtoiseksi hiphopiksi ja elektroniseksi musiikiksi.

”Stimuloivaa musiikkia, aika räiskyvää. Mun mielestä albumilla kuuluu kaiken näköisiä, ehkä internet-ajan alakulttuureja”, Elias Salmenkallio lisää.

MELOn tavoitteena on musiikintekijänä olla itselleen mahdollisimman rehellinen. Hän on ehkä siksikin kuullut teoksestaan paljon hyvää palautetta.

”Teos kertoo parantumisesta ja kaipuusta kokea hyvää oloa. Kun yrität päästä jostain ajatusmallista tai -maailmasta pois – huumeet, vihanhallintaongelmat, tunteiden sisäiset ongelmat, yksinäisyys tai traumat.”

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
MELO – Rakkaus Ei Asu Täällä
Säv. Nuutti Saksi, Elias Salmenkallio, Miikka Koivisto
San. Niko Katavainen
Skorpioni

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää