Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: Minna Leinonen – … and we are rotating with it

Teoksessaan …and we are rotating with it Minna Leinonen onnistuu sekä jatkamaan jousikvarteton pitkää perinnettä että tuomaan siihen jotakin selkeästi uutta ja omaleimaista. Maapallon pyörimisnopeuden kiihtyminen antaa lähtökohdan, josta sävellys laajenee monitulkintaiseksi pyörryttävän muutoksen kuvaukseksi hyödyntäen laajennettuja soittotapoja orgaanisella tavalla.

Minna Leinosesta on moneksi: hän työskentelee sävellystyönsä lisäksi myös Tampere Biennale -festivaalin tuoreena taiteellisena johtajana sekä sävellyksen ja sävellyspedagogiikan opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa. Parhaillaan hän viimeistelee myös taiteellista jatkotutkintoaan Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.  

Leinonen tunnetaan erityisesti poikkitaiteellisista yhteistöistään, jossa musiikki kommunikoi esimerkiksi tanssin, akrobatian ja multimedian kanssa. Hänen liikeoopperansa Alma! oli Pohjoismaisen musiikkineuvoston palkintoehdokkaana sekä Teosto-palkintoehdokkaana vuonna 2022.

Nykymusiikkiala on Leinosen mielestä melko näkymätöntä, ja sen vuoksi Teosto-palkintoehdokkuus oli tälläkin kertaa merkityksellinen, vaikka yksi ehdokkuus hänellä jo taustallaan onkin. Leinonen toivookin, että ehdokkuus on eduksi koko nykymusiikkigenrelle.

Maailman ensimmäinen ilmastokompensoitu musiikkiteos

Minna Leinonen sävelsi tuoreen Teosto-palkintoehdokasteoksensa …and we are rotating with it Kamus-kvartetille Meidän Festivaalin 2023 tilauksesta. Teos kantaesitettiin Järvenpään Kallio-Kuninkalassa 29.7.2023. Kamus-kvartettiin kuuluvat Terhi Paldanius, ykkösviulu, Jukka Untamala, kakkosviulu, Petja Kainulainen, sello ja Jussi Tuhkanen, alttoviulu.

Tilausteoksen sisältöön vaikutti vahvasti Meidän Festivaalin toive maailman ensimmäisestä teoksesta, jossa sävellyksen hiilijalanjälki mitataan ja kompensoidaan.

”Pidin kirjaa työskentelystä, käytetystä materiaalista, työtiloista, matkoista ja majoituksesta. Mutta myös Kamus-kvartetti listasi harjoitustilansa käytöt, majoitukset ja matkat. Lisäksi laskettiin myös yleisön matkat kantaesitykseen”, Leinonen kertoo ja lisää, että oli kiinnostavaa päästä tarkastelemaan maapallon ekokriisiä tältäkin kantilta.

Hän kertoo säveltäneensä teosta juuri Kreikan Ródoksen maastopalojen aikaan kesällä 2023. Tähän aikaan myös YK:n pääsihteeri sanoi, että ilmastokriisi on ”out of control”.  Musiikillisesti Leinonen sävelsi teokseen fragmentteja, joissa asiat nopeutuvat ja kiihtyvät

”Maapallo pyörii nopeammin, minkä yhtenä syynä on ilmastonmuutos. Pari vuotta sitten oli kaikista lyhyin vuorokausi ikinä. Tämmöiset hämmentävät asiat, mitä ei voi pieni ihminen ymmärtää – niitä mä halusin ilmaista tässä teoksessa.”

Teos haastaa esittäjiään myös uudenlaisiin esitystapoihin. Kyseessä ei siis ole aivan perinteinen jousikvartetto.

”Koska kyseessä oli hyvin heittäytyvä Kamus-kvartetti, se rohkaisi kokeilemaan itselleni uusia asioita. Jotka liittyivät esimerkiksi jousen käyttötekniikoihin. Sitten myös siihen, että soittajat viheltävät ja laulavat”.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
Minna Leinonen  – … and we are rotating with it
Säv. Minna Leinonen
Esittäjä Kamus-kvartetti, Meidän Festivaali 29.7.2023, Kallio-Kuninkalan Leonora-sali

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää