Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: Outi Tarkiainen – Polar Pearls

Outi Tarkiaisen Polar Pearls on kahdeksasta miniatyyrimaisesta osasta koostuva konsertto kamariorkesterille. Se ammentaa ihmisen ja luonnon erottamattomasta suhteesta pohjoisessa, jossa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät vielä nopeammin kuin muualla. Polar Pearls on myös aikamatka ja barokkiviitteistä nykypäivään sulavasti liikkuva teos, joka tarkastelee synkkää aihettaan melankolisen kauneuden kautta. Kamariorkesterin instrumenttien kekseliäs käyttö ja loistava orkestraatio muodostavat saman aikaan surumielisen ja toiveikkaan kokonaisuuden.

Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken menestyneimmistä kansainvälisistä nykysäveltäjistämme, jonka musiikkia kustantaa maineikas Edition Wilhelm Hansen. Tarkiaisen teoksia ovat tilanneet ja esittäneet esimerkiksi BBC Symphony, BBC Philharmonic, The National Arts Centre Orchestra, Hollannin filharmonikot ja useat muut sinfonia-, kamari- ja jazzorkesterit ympäri maailmaa. Tarkiainen valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan jazzsävellys vuonna 2010, mutta hän on niin opintojensa aikana kuin myöhemminkin venyttänyt ansiokkaasti ahtaita genrerajoja kasvaakseen aidoksi nykymusiikin säveltäjätähdeksi.

Teosto-palkintoehdokkuuden niittäneen 24-minuuttisen Polar Pearlsin kantaesitti Lapin kamariorkesteri johtajanaan John Storgårds kesäkuussa 2023. Konserton kahdeksassa osassa kuullaan solistina aina eri soitinta.

Polar Pearls sai alkunsa edesmenneen saamelaistaiteilija Nils Aslak Valkeapään runosta. Teoksen osat Become… (Me olemme…), Amethyst (Ametisti), Freshwater Pearl Mussel (Raakku), Sooty-wing Butterfly (Nokiperhonen), Snowy Owl (Tunturipöllö), Globeflower (Kullero), VII Halo Sky (Halotaivas) ja VIII Earth (Maa) kuvastavat Lapin luonnosta kumpuavia aarteita, pohjoisen helmiä.

”Ajatukseni on, että solisti muuttuu aina täksi eläimeksi, kasviksi tai valoksi. Olen yrittänyt kokeilla aivan uusia juttuja: on minimalismia, hiljaista tähtimusiikkia, komplekseja harmonioita ja vastapainoksi erittäin kirkasta ja selkeää karaktäärimusiikkia”, Tarkiainen kuvailee teoksensa musiikillista tyylivalikoimaa.

Lappi on ehtymätön inspiraation lähde

Lapissa asuva ja Rovaniemelle asumaan palannut Outi Tarkiainen kertoo, että Lappi on hänelle ehtymätön luovuuden ja inspiraation lähde.

”Se on paikka, jossa ymmärrän, missä kohtaa elämää olen. Miten vuodenajat muuttuvat, miten ilmasto muuttuu. Osaan lukea luonnon merkkejä siellä ja kokea olevani isoa jatkumoa.”

Kun Tarkiainen sai soiton Teosto-palkintoehdokkuudestaan, hän oli juuri vienyt lapsensa päiväkotiin ja potkutteli potkukelkallaan kotia kohti katsellen kaamostaipaleen hidasta hellittämistä.

”Olihan se melkoinen tärsky, kyllä siinä piti keittää vahvat kahvit ennen kuin päivästä tuli mitään”, hän nauraa.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
Outi Tarkiainen – Polar Pearls, konsertto kamariorkesterille
Säv. Outi Tarkiainen
Esittäjä Lapin kamariorkesteri, joht. John Storgårds Sallan kirkossa 1.6.2023 

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää