Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2024: Tinyhawk & Bizzarro – Nekorok

Tinyhawk & Bizarron instrumentaalilevy Nekorok yhdistelee sujuvasti valtavaa määrää erilaisia musiikkityylejä aavikkorockista konemusiikin kautta AOR:ään. Jenni Kinnusen kitara soi tyylitajuisesti ja oivaltavasti, ja hänen sävellyksensä puhaltavat raikkaan tuulahduksen suomalaiseen sähkökitaraperinteeseen.

Tinyhawk & Bizzarro on Rosita Luun yhtyeessä aiemmin vaikuttaneen kitaristi-säveltäjä Jenni Kinnusen, kitaristi Markus Väisäsen, rumpali Jaakko Pöyhösen ja basisti Teemu Ahon muodostama indierockyhtye. Esikoisalbumi Nekorokia ovat olleet mukana tekemässä myös Niko Votkin, Jarkka Rissanen, Juuso Kolho ja Tuukka Tervo. Levyn julkaisi kuopiolainen Humu Records, ja työryhmässä on yleisestikin vahva pohjoissavolaisedustus.

Kun Jenni Kinnunen kuuli Nekorokin Teosto-palkintoehdokkuudesta, asia oli hänelle iso yllätys, mutta myös suuri kunnia ja ilo.  Tuukka Tervo vahvistaa, ettei levyä tehdessä 8-henkisellä työryhmällä edes ollut mitään odotuksia, tajuavatko ihmiset mistä levyssä on kyse.

”Mä mietin ensimmäisenä, että onneks tää ei tapahtunut silloin kun olin 15. Koska nytkin oli semmonen, että hei, nyt jalat maassa. Tosi hienolta tuntui”, Jaakko Pöyhönen komppaa.

Täysin rajaton tyyli tehdä musiikkia sai kriitikoilta suitsutusta

Nekorok niitti jo heti syksyllä 2023 ilmestyessään arvostelusuosiota ja suitsutusta levyn omaperäisyydestä.

”Meidän musa koostuu monista elementeistä, ja se on tietyllä tavalla rajatonta. Koen, että oon tosi vapaa siinä, minkälaista musiikkiä mä saan ja haluan tehdä. Mun tiivistelmä tästä on, että kyseessä on tunneilmaisua ja maiseman maalausta sähkökitaran keinoin”, Jenni Kinnunen kertoo.

”Muistan kun sain Jenniltä ekoja demoja, tuli mieleen pelimusiikki, ja sit meni ajatukset ehkä Japanin suuntaan ja sit toisaalta jonnekin rautalanka-asiaan”, Jaakko Pöyhönen kuvailee.

Myös viisi tähteä Helsingin Sanomien arviossa (13.10.2023) levylle antanut Ilkka Mattila kirjoittaa: Niissä (Jenni Kinnusen sävellyksissä) kuuluu toki rautalanka, Ennio Morricone ja menneiden vuosikymmenten elokuvamusiikki, mutta yhtä vahvoina vaikutteina voi pitää Tinariwenin ja Mdou Moctarin länsiafrikkalaista aavikkobluesia, amerikkalaisen Khruangbinin modernia psykedeliarockia tai jopa 1980-luvun lopun aikuisrockin sileäksi kiillotettua soundia. Jossakin kuultaa läpi myös japanilainen instrumentaalirock”

Tuukka Tervon mielestä levyä oli hauska tehdä juuri siksi, ettei lopputulos ollut levyn tekemistä aloitellessa ollenkaan selvää – tai edes että mitä musiikkia Nekorok on.

”Tuntui, että on vapaus liittää tähän minkälaisia elementtejä tahansa”, hän kertoo.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Videon taustalla:
Tinyhawk & Bizzarro – Nekorok
Säv. Jenni Kinnunen, Niko Votkin
Sov. Tuukka Tervo

Teosto-palkinto 2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2023 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa huhtikuussa.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää