Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Vilma Timonen
Kuva: Vilma Timonen

Whereismiken unelma toteutuu festarilavalla

Teoston ja Nelonen Media Liven Uudet Soundit -kampanjassa etsittiin viime syksynä uusia, suurelle yleisölle tuntemattomia musiikintekijöitä esiintymään kesän isoille festareille. Kampanjaan tuli kaikkiaan 4 500 ehdotusta. Yksi kolmesta kesälavoille valitusta on artisti whereismike, joka nousee yleisön eteen Raumanmeren Juhannuksessa 22. kesäkuuta.

Emoräppiä, hyperpoppia ja punkkia sekä kasarisoundeja musiikissaan sekoittava whereismike eli Mikael Åman – eli Mike – kertoo yllättyneensä kuultuaan tulleensa valituksi yhdeksi Uudet Soundit -kampanjan esiintyjistä.  

”Aivan huikea fiilis, ja se tuli niin puskista! On ollut mun suurimpia unelmia, että pääsisin esiintymään festarille omalla setillä”, Mike sanoo.

Haapajärveltä kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva Mike on tehnyt musiikkia lapsesta asti. Musiikin pariin hänet innoitti oma muusikkoisä. 7-vuotiaana Mike aloitti bändikoulussa, ja 12-vuotiaana oli omien kappaleiden tuottamisen vuoro. Muutamia vuosia Mikella ja kavereilla oli myös rapryhmä.

”Kaikki alkoi kitaralla. Sitten menin bändikouluun, ja siellä olikin jo kaksi kitaristia, niin opettaja sanoi, että ’ota toi beissi tosta’. Edelleen tulee soitettua omiin biiseihin bassot ja kitarat itse.”

Bändissä tyylilajina oli hevi, ja omaa ohjelmistoa sävellettiin ja sanoitettiin yhteisvoimin. Mike kertoo, että siirtyminen oman musiikin tekemisen pariin tapahtui luonnollisesti bänditoiminnan kautta.

”Siinä tavallaan älysin, että mähän olen aika hyvä tässä, että miksen mä kokeilisi tehdä ite. Rupesin väsäilemään alkuun tosi edm-painotteista ja sellaista bile- tai tanssimusaa, ei mitään laulujuttuja.”

Musiikkiala vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta

Hiljattain levytyssopimuksen Tuhma Musicin kanssa allekirjoittanut Mike ehti julkaista omakustanteita useiden vuosien ajan. Hän sanoo, ettei tarkkaan muista, missä vaiheessa hänestä ensimmäisen kerran alkoi tuntua siltä, että oma biisi olisi julkaisukelpoinen. Usko omaan tekemiseen oli kuitenkin vahva. Koeyleisönä uusille tuotannoille toimivat omat kaverit.

”Mulla on aina ollut sellainen itsevarmuus. Olin niin itsevarma biiseistä ja halusin aina soittaa niitä kavereille. Olin, että ihan sama, mitä te ootte mieltä, tää on mun mielestä siisti juttu”.

Itsevarmuuden merkitystä Mike korostaa myös muille uransa alussa oleville musiikintekijöille.y

whereismike Uudet Soundit, kuvaaja Vilma Timonen
Musiikkiala vaatii todella paljon rohkeutta ja itsevarmuutta. Mullakin on paljon lahjakkaita frendejä, mutta osalla homma saattaa tyssätä siihen, ettei välttämättä vaan uskalleta mainostaa tai brändätä omaa juttua.
whereismike

Tuottajana Mike on itseoppinut. Oppimateriaalia on löytynyt verkosta, erityisesti Youtubesta. Hänen tapansa tehdä musiikkia on hyvin itsenäinen.

”Meidän räppiporukasta mun tosi hyvä ystävä muutti myös Helsinkiin, ja me ollaan edelleen tehty yhdessä sanoituksia. Sitten uusia tyyppejä: Heviteemu. Häneltä olen nyt lähiaikoina oppinut tosi paljon. Tykkään mennä studiosessareihin melkein muistivihko kädessä, että seuraa ihan tarkkaan, mitä se toinen tekee siinä ja ottaa siitä oppia. Teemun lisäksi Costee on antanut vinkkejä esiintymiseen ja Mikko Tiainen biisien miksaukseen. Yhteistyökumppanit ovat pysyneet aika tiiviinä, mutta uusien ihmisten kanssa on aina kivaa käydä tekemässä.”

Teoston asiakkuus on ollut Mikelle luonnollinen osa musiikintekijyyttä.

”Olen tosi nuoresta ollut jäsen, olisinkohan 14-vuotiaasta? Pari vuotta sen jälkeen, kun rupesimme julkaisemaan räppiä, faija sanoi, että kannattaa liittyä Teostoon, että jos näitä kuunnellaan jossain, niin sieltä tulee aina pientä karkkirahaa. Sitten, kun tein levytyssopparin, niin puhuttiin enemmän Teosto-hommista ja se oli jo vähän tuttua”, Mike sanoo.

”Teosto on todella merkittävä, varsinkin laulunkirjoittajille must have -juttu. Olen huomannut itsekin, että on aina kivaa, kun kilahtaa vähän tekijänoikeuksia tilille. Se on todella tärkeää.”

Duunia pitää tehdä

Musiikin ja musiikkiuran tekemisessä Mikea on kannustanut paitsi palo tehdä omaa juttua myös halu kulkea omien idolien jalanjäljissä.

”Esimerkiksi edm-puolelta Martin Garrix on sellainen. Kun katsoin videoita, joissa hän on isoilla lavoilla, niin muistan, että sain sellaisen fiiliksen, että joskus mä haluan päästä tollaiselle lavalle esiintymään.”

Juhannuksena whereismike pääsee ottamaan tuntumaan isoihin lavoihin RMJ:ssa. Hänen mielestään Uudet Soundit -kampanja toimii hyvänä ponnahduslautana tehdä omaa nimeä tutuksi ja päästä uralla eteenpäin.

”Mun mielestä on siistiä, että tällainen kilpailu on olemassa, että tällainenkin ponnistava artisti saa mahdollisuuden päästä festarilavalle. Olenhan mä käynyt fiittaamassa mun levy-yhtiön pomon Costeen keikoilla Ruisrockissa ja Blockfestilllä, mutta ei se ole sama juttu kuin oikeasti oma setti.

Miken lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu uuden musiikin julkaiseminen. Muitakin tavoitteita hänellä on.

”Yksi tavoite ja unelma on se, että olisi keikkoja joka viikonloppu, ja mä uskon, että saavutan sen. Jatkan vaan aika lailla samaan malliin kuin nyt olen tehnyt – pitää vain tehdä kovasti duunia.”

Uudet soundit nostaa esiin tuoreita kykyjä

Teoston ja Nelonen Media Liven järjestämä Uudet soundit -kampanja valitsi joulukuussa 2023 kolme tuoretta esiintyjää kesän 2024 festivaaleille. Voittajiksi valittiin kolme esiintyjää, joista jokaisella on omintakeinen, yleisöön vahvasti vetoava soundi ja ammattimainen ote musiikin tekemiseen. Kampanjan alullepanijat Teosto ja Nelonen Media Live ovat tyytyväisiä kisan laajaan skaalaan, joka toi esiin hienon kattauksen tuoreimpia kotimaisia musiikintekijöitä.

Lue lisää: Uudet soundit -kisan voittajat valittu: wherismike, Nupu ja rock band from hell nähdään ensi kesänä isoilla festarilavoilla – Teosto

Jaa somessa
Lue lisää