Siirry sisältöön
Tukea asiakkaillemme koronatilanteessa

Musiikkiala kärsii vakavasti koronaviruksen ja sen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten seurauksista. Haluamme tukea asiakkaitamme ja koko musiikkialaa vaikeassa tilanteessa. Jaamme tällä sivulla tietoa musiikkia käyttäville sekä musiikkia tekeville asiakkaillemme.

Olemme tehostaneet asiakaspalvelumme resursointia.  Tavoitat meidän puhelimitse, verkkopalvelussa, sähköpostilla ja chatissa. Kaikki yhteydenotot hoidetaan digitaalisesti tai puhelimitse. Asiakas- ja muut tilaisuudet järjestämme striimattuina webinaareina. Aulapalvelumme palvelee ainoastaan Kampin huipun 1. kerroksessa, jonne voi tarvittaessa jättää postia ja muita lähetyksiä. Ks. Teoston yhteystiedot

Tietoa musiikintekijöille, säveltäjille ja kustantajille

Maksoimme kesäkun tilityksessä 11.6. kaikkiaan 23,6 miljoonaa euroa  musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Nämä korvaukset ovat vielä 2019 kertynyttä tuloa. Koronan vaikutus alkaa näkyä syyskuun tilityksestä 17.9. eteenpäin. Katso tilityspäivämäärät täältä. 

Olemme nopeuttaneet ja helpottaneet tilitysennakoiden hakua. Asiakkaanamme olevat säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kustantajat voivat hakea itselleen ennakkoa tekijänoikeuskorvausten tilityksestä. Ennakkomaksua haetaan sivuiltamme löytyvillä lomakkeilla. Päätös ennakon maksamisesta ja sen suuruudesta tehdään aina tapauskohtaisesti.
Lue lisää tilitysennakoista täältä.

Tuemme musiikin ammattilaisia koronapandemian aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa uudella koronatuella. Tuen kokonaissumma on enintään miljoona euroa ja haku aukeaa loka-marraskuussa.
Lue lisää koronatuesta täällä.

Musiikin edistämissäätiö (MES) edistää kotimaisen musiikin monimuotoisuutta tukemalla sen tekijöitä, tuottajia, kustantajia ja julkaisijoita. MESin ovat perustaneet Gramex ja Teosto.
Katso ajankohtaiset haettavat tuet

Teoston rahoittama Music Finland kanavoi kansainvälistymisen tukia suoraan musiikkialan toimijoille erilaisten avustusten muodossa. Katso avoinna olevat tukihaut Music Finlandin sivuilta.

Muusikkojen liiton Korona-apurahan haku musiikin esittäjille on auki toistaiseksi. Apurahaa on mahdollista saada 1000 € tai 500 €, ja se on haettavissa tuoreessa Muusikkojen liitto -applikaatiossa. Haku on auki toistaiseksi. Lue lisää Muusikkojen liiton sivuilta.

Teosto on mukana Anna sen soida -kampanjassa, jossa on Sanoman johdolla kerätty varoja  suomalaisen musiikin ja sen ammattilaisten hyväksi.  Musiikinedistämissäätiön kautta kanavoitava tuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille. Lue lisää kampanjasivulta: annasensoida.fi

Teosto on yhdessä muiden musiikkialan järjestöjen kanssa jättänyt hallitukselle ehdotuksen kriisi- ja elvytyspaketista koronarajoitusten aiheuttamien haittojen kompensoimiseksi. Kymmenen järjestön allekirjoittamassa ehdotuksessa vedotaan, että hallitus ryhtyisi pikaisiin toimiin musiikkialan pelastamiseksi sen historian pahimmalta kriisitilanteelta. Lue lisää

MUSIIKKIALAN TILANNEKUVA

Teoston rahoittama Music Finland ylläpitää musiikkialan tilannekuvaa koronakriisissä. Nykyisen arvion mukaan kokonaismenetys musiikkialalle tulee vuonna 2020 olemaan yli 220 miljoonaa euroa.

Lue lisää musiikkialan tilannekuvasta

Tietoa musiikkia käyttäville yrityksille ja yhteisöille

Olemme helpottaneet livekeikkojen siirtämistä verkkoon.  Osta uusi, helppokäyttöinen Livestriimauslupa, mikäli järjestät maksullisia livestriimaustapahtumia. Kuluttajille maksuttomia livestriimaustapahtumia varten voit hankkia Mediapienluvan.

Musiikin esityslupia voi muuttaa  joustavasti, mikäli tapahtumat ovat peruuntuneet.

1. ELMU Kiinteä – ja MEKA Kiinteä -luvat

 • Ilmoita tapahtumien tiedot verkkopalvelussa tavalliseen tapaan.
 • Jos et järjestä tapahtumia, ilmoita kuukausi-ilmoituksiin  ’Ei tapahtumia’, niin laskua ei muodostu.
 • Aiemmin ilmoitettuja tapahtumia pääset muuttamaan klikkaamalla tapahtuman nimeä.

2. ELMU Prossa – ja MEKA Prossa -luvat

 • Lupien hinnoittelumalli (prosenttia lipputuloista) huomioi  yleisömäärän automaattisesti, joten lupaan ei tarvitse tehdä muutoksia.
 • Ilmoita järjestämiesi tapahtumien tiedot verkkopalvelussamme tavalliseen tapaan.
 • Jos et järjestä tapahtumia, merkitse kuukausi-ilmoituksiin  ’Ei tapahtumia’, niin laskua ei muodostu.
 • Aiemmin ilmoitettuja tapahtumia pääset muuttamaan klikkaamalla tapahtuman nimeä.

3. ELMU Vuosi ja MEKA Vuosi -luvat

 • Halutessasi voit vaihtaa Vuosi-luvan esimerkiksi Kiinteä-lupaan ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Huomaathan kuitenkin, että Kiinteä-lupaan sisältyy tapahtumatietojen ilmoittamisvelvollisuus kuukausittain.
 • Lisätietoja Kiinteä-luvista nettisivuillamme: ELMU Kiinteä ja MEKA Kiinteä.

4. Pienluvat (Elävä musiikki sekä Mekaaninen tanssimusiikki ja karaoke)

 • Voit perua Pienluvan, jos luvalla ei tähän mennessä ole järjestetty yhtään tapahtumaa: tässä tapauksessa hyvitämme luvan hinnan.  Peru lupa Muutosilmoitus-lomakkeella.
 • Jos luvalla on jo järjestetty tapahtumia, sitä ei voi kokonaan perua. Jos tapahtumia on järjestetty enintään kaksi, voimme vaihtaa Pienluvan tilalle Tapahtumaluvan. Pyyntö tehdään Muutosilmoitus-lomakkeella. Enintään kahden tapahtuman kohdalla tämä ratkaisu on sinulle Pienlupaa edullisempi. Tapahtumalupaan sisältyy kuitenkin velvoite ilmoittaa tapahtumien tiedot verkkopalvelussa. Lue lisää Tapahtumaluvasta.
 • Jos järjestät tämän vuoden aikana yhteensä enemmän kuin kaksi tapahtumaa, Pienlupa on sinulle edullisin vaihtoehto eikä sinun tarvitse tehdä voimassa olevaan lupaasi muutoksia.

5. Tapahtumalupa

 • Tapahtumalupa laskutetaan verkkopalvelussamme tekemiisi tapahtumailmoituksiin perustuen. Jos et järjestä tapahtumia etkä tee ilmoituksia, laskua ei synny. Sinun ei siis  tarvitse tehdä muutoksia lupaasi.
 • Teoston laskujen maksuaikaa on 14 vrk laskun päiväyksestä. Maksumuistutukset lähtevät normaalisti ellet ota meihin yhteyttä.
 • Tarvittaessa asiakaspalvelumme voi siirtää laskusi eräpäivää ja pidentää maksuaikaa 30 tai 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä, jos laskuja ei ole rästissä ja maksuhistoriasi on kunnossa. Ota meihin yhteyttä heti laskun saatuasi puhelimitse tai Muutosilmoitus-lomakkeella ja pyydä maksuajan pidentämistä.
 • Pisin maksuajan pidennys, mitä voimme erillisellä harkinnalla tehdä on 90 päivää. Pidennys vaatii erillisen neuvottelun kanssamme ja pidennyksen ehtona on, että maksat 30 % laskun summasta heti, sinulla ei ole laskuja rästissä ja maksuhistoriasi on kunnossa. Lähetä neuvottelupyyntö ja omat yhteystietosi meille sähköpostitse osoitteeseen laskutus@teosto.fi.
 • Jos laskusi on jo mennyt perintään perintäyhtiöllemme Svealle, ota yhteyttä Sveaan ja sovi lyhennyssuunnitelmasta Svean kanssa. Svean yhteystiedot ja muita ohjeita löydät heiltä saamastasi laskusta.

Jos toimintasi päättyy kokonaan, voit irtisanoa lupasi ilmoittamalla meille irtisanomisesta Muutosilmoitus-lomakkeella.

Ethän kuitenkaan irtisano lupaasi turhaan: Ennen kuin irtisanot lupaasi selvitä, onko sinun kannattavampaa tehdä muutoksia voimassa olevaan lupaasi. Tarvittaessa voit myös hyödyntää laskutustaukoja.

Työskentelemme yhdessä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa, jotta tukitoimet kohdistuisivat niitä eniten tarvitseville ja olisivat tasoltaan riittäviä.

Muut kulttuuri- ja musiikkialan tukitoimenpiteet

Työttömyysturvaa myös yrittäjille ja freelancereille

Työttömyysturvaa on laajennettu koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä (ml. toiminimet) ja freelancereita. Työmarkkinatukea voi saada koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Työmarkkinatukea haetaan Kelalta senä jälkeen, kun on ilmoittauduttu työttömäksi TE-toimistossa. Lue lisää TE-toimiston sivuilta.

Tukea omalta kotikunnaltasi

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea myös kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Jotkin kaupungit (mm. Helsingin kaupunki) tarjoavat pika-avustuksia edistämään kulttuurin toimintaa poikkeuksellisessa tilanteessa. Tarkista tilanne oman kotikuntasi kulttuuritoimen sivuilta.

Sähköiset kanavat paikkaavat livekeikkojen puutetta

Yleisradio tarjoaa vaikeassa tilanteessa entistä enemmän musiikkia uudessa Olohuone-konseptissaan. Yle on luvannut panostaa myös radiokanavillaan erityisesti kotimaiseen musiikkiin.

Verkkoon on perustettu useita alustoja, joiden kautta musiikin esittäjät voivat tarjota keikkojaan striimattuna – joko maksullisesti tai maksutta. Yksi näistä Rockwayn, Lippu.fi:n ja Muusikkojen liiton perustama Keikalla.fi-livestriimauspalvelu. Tietoa netissä esitettävistä keikoista jakamaan on perustettu myös mm. Koronakonsertit-sivusto.

Seuraa uutisiamme
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!