Tukea asiakkaillemme vaikeassa koronatilanteessa

Suomalainen musiikkiala kärsii tällä hetkellä vakavasti koronaviruksen ja sen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten seurauksista. Haluamme tukea asiakkaitamme ja koko musiikkialaa vaikeassa tilanteessa. 

Päivitetty 1.4.2020

Maksoimme maaliskuun tilityksessä 8,5 miljoonaa euroa musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Kesäkuun tilitys maksetaan 11.6.2020. Näiden tilitysten määriin koronaviruksella ei ole vaikutusta, sillä ne koskevat viime vuonna kertynyttä tuloa. 

 

Tämän lisäksi olemme tehneet toimintaamme seuraavia muutoksia:

 • Olemme helpottaneet livekeikkojen siirtämistä verkkoon siten, että jo olemassa oleva esittämislupa kattaa myös striimauksen. Lue lisää siitä, kuinka voit siirtää musiikkia sisältävät esitykset verkkoon joustavasti Teoston lupien puitteissa.
   
 • Jo ostettuja musiikin esityslupia voi muuttaa tai lupien laskutuksen voi keskeyttää, mikäli tapahtumat ovat peruuntuneet.  Katso toimintaohjeet täältä.
   
 • Teoston lupien laskutusväli vaihtelee kuukaudesta vuoteen. Mikäli et pysty maksamaan laskuasi eräpäivään mennessä, katso toimintaohjeet täältä. Voimme myöntää tarvittaessa laskullesi lisää maksuaikaa. Mikäli laskusi on ehtinyt jo mennä perintään, ole yhteydessä perintäyhtiöömme (yhteystiedot löytyvät laskulta).
   
 • Teoston tulevat asiakastilaisuudet on toistaiseksi peruutettu ja toukokuulle suunniteltu Teoston sääntömääräinen kevätkokous on siirretty myöhempään soveltuvaan ajankohtaan. Uusista päivämääristä informoidaan erikseen. Teosto-palkinto (arvo 40 000 euroa) jaetaan suunnitellusti 23.4. ilman fyysistä tilaisuutta. 

Asiakaspalvelu palvelee normaalien aukioloaikojen puitteissa. Tavoitat meidän puhelimitse, verkkopalvelussa, sähköpostilla ja chatissa. Kaikki kokoukset ja yhteydenotot hoidetaan digitaalisin välinein tai puhelimitse. Aulapalvelu palvelee ainoastaan Kampin huipun 1. kerroksessa, jonne voi tarvittaessa jättää postia ja muita lähetyksiä. Katso tästä Teoston yhteystiedot

Muut tukitoimenpiteet

 • Teosto on toiminnan rahoittaja Music Finlandissa, joka on nopeuttanut musiikkiviennin edistämiseen tarkoitetun tuen myöntämistä. Tuen tarkoituksena on edistää suomalaisen musiikin vientiä ja tunnettuutta erityisesti digitaalisilla alustoilla. Tuen määrä voi olla 500-6000 euroa. Hakemuksia käsitellään viikoittain, 3.4.–8.5.2020 välisellä ajalla. Lue lisää Music Finlandin sivuilta. Music Finlandin asiakkaille on tarjolla myös keskusteluapua lyhytterapeutin kanssa. 
 • Opetus- ja kulttuuriministeriö, suuret suomalaiset säätiöt sekä Taiteen edistämiskeskus myöntävät yhdessä nopeaa tukea koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille. Noin 1,5 miljoonan euron apurahahaku aukeaa huhtikuun alussa taiteen edistämiskeskuksen sivuilla ja päätökset apurahoista tehdään huhtikuun lopussa. Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta
 • Lisäksi eri säätiöt ohjaavat tukea omia kanaviaan pitkin. Esimerkiksi Koneen säätiö on avannut haun taiteilijoiden kolmen kuukauden työskentelyapurahalle, joka tapahtuu taiteilijan omassa  kodissa. 
 • Business Finland on lanseerannut kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia pk-yrityksille. Rahoitusta suunnataan toimialoille, jotka kärsivät epidemian vaikutuksista vakavimmin kuten matkailuyrityksille ja luovan alan yrityksille. Lue lisää Business Finlandin sivuilta
 • Työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä (ml. toiminimet) ja freelancereita.
 • Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa.
 • Helsingin kaupunki ja jotkin muut kunnat tarjoavat pika-avustuksia edistämään kulttuurin toimintaa poikkeuksellisessa tilanteessa. Tarkista tilanne oman kotikuntasi kulttuuritoimen sivuilta. 
 • Yleisradio tarjoaa vaikeassa tilanteessa entistä enemmän musiikkia uudessa Olohuone-konseptissaan. Kevään esityksistä kertyvät tekijänoikeuskorvaukset tulevat maksuun Teoston syksyn tilityksissä. Yle on luvannut panostaa myös radiokanavillaan erityisesti kotimaiseen musiikkiin.
 • Äänitteellä esiintyvien muusikoiden ja musiikintuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex on päättänyt aikaistaa toukokuun tilitystään huhtikuulle. Lue lisää Gramexin tiedotteesta.
 • Verkkoon on perustettu useita alustoja, joiden kautta musiikin esittäjät voivat tarjota keikkojaan striimattuna – joko maksullisesti tai maksutta. Yksi näistä Rockwayn, Lippu.fi:n ja Muusikkojen liiton perustama Keikalla.fi-livestriimauspalvelu. Tietoa netissä esitettävistä keikoista jakamaan on perustettu myös mm. Koronakonsertit-sivusto

Työskentelemme yhdessä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa, jotta tukitoimet kohdistuisivat niitä eniten tarvitseville ja olisivat tasoltaan riittäviä. Tätä tiedotetta päivitetään sitä mukaa, kun uutta informoitavaa ilmenee.