Tukea asiakkaillemme koronatilanteessa

Suomalainen musiikkiala kärsii tällä hetkellä vakavasti koronaviruksen ja sen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten seurauksista. Haluamme tukea asiakkaitamme ja koko musiikkialaa vaikeassa tilanteessa. 

Päivitetty 23.6.2020

Maksoimme kesäkuun tilityksessä 11.6. kaikkiaan 23,6 miljoonaa euroa  musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Nämä korvaukset ovat vielä 2019 kertynyttä tuloa. Koronan vaikutus alkaa näkyä syyskuun tilityksestä 17.9. eteenpäin.

Tämän lisäksi olemme tehneet toimintaamme seuraavia muutoksia:

 • Olemme helpottaneet livekeikkojen siirtämistä verkkoon siten, että jo olemassa oleva esittämislupa kattaa väliaikaisesti myös striimauksen.  Tämä väliaikainen lupalaajennus päättyy 31.7.2020. Lue lisää siitä, kuinka voit käyttää musiikkia verkkostriimauksessa Teoston lupien puitteissa. Maksullisille striimattaville livekeikoille olemme lanseeranneet helpon ja selkeän livestriimausluvan.  
   
 • Ravintoloiden ja tanssipaikkojen ELMU Kiinteä ja MEKA Kiinteä -lupiin myönnämme kokoontumisrajoitusten johdosta 50 % alennuksen 31.7.2020 saakka. Muita musiikin esityslupia voi muuttaa tai lupien laskutuksen voi keskeyttää, mikäli tapahtumat ovat peruuntuneet.  Katso toimintaohjeet täältä.
   
 • Teoston lupien laskutusväli vaihtelee kuukaudesta vuoteen. Mikäli et pysty maksamaan laskuasi eräpäivään mennessä, katso toimintaohjeet täältä. Voimme myöntää tarvittaessa laskullesi lisää maksuaikaa. Mikäli laskusi on ehtinyt jo mennä perintään, ole yhteydessä perintäyhtiöömme (yhteystiedot löytyvät laskulta). 
 • Teoston ja Gramexin taustamusiikin lupia myy GT Musiikkiluvat Oy.  Katso lisätietoja taustamusiikin laskutuksesta ja luvista korona-aikana GT Musiikkilupien sivuilta. 
   
 • Olemme nopeuttaneet ja helpottaneet tilitysennakoiden hakua. Musiikin tekijät ja kustantajat voivat nyt hakea ennakkoa tilityksistään ympäri vuoden helposti sähköpostitse. Olemme myös laskeneet hakemisen rajoja: ennakkoa voidaan myöntää, jos tilityksesi ovat kahtena edellisenä vuonna olleet yli 3000 eur/vuosi. Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti ja maksamme haetut ennakot mahdollisimman pian. Lue lisää tilitysennakoiden hakemisesta. 
   
 • Teosto on yhdessä muiden musiikkialan järjestöjen kanssa jättänyt hallitukselle ehdotuksen kriisi- ja elvytyspaketista koronarajoitusten aiheuttamien haittojen kompensoimiseksi. Kymmenen järjestön allekirjoittamassa ehdotuksessa vedotaan, että hallitus ryhtyisi pikaisiin toimiin musiikkialan pelastamiseksi sen historian pahimmalta kriisitilanteelta. Lue lisää
   
 • Teosto on mukana Anna sen soida -kampanjassa, jossa pyritään Sanoman johdolla keräämään jopa miljoona euroa suomalaisen musiikin ja sen ammattilaisten hyväksi. Musiikinedistämissäätiön kautta kanavoitava tuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä. 1 733 euron suuruinen työskentelyraha myönnetään yksityishenkilöille tai yhtyeiden/työryhmien jäsenille yhden kuukauden kestävään työskentelyyn. Tukia voi hakea  12.6.2020 alkaen Musiikinedistämissäätiön kautta. Lue lisää kampanjasivulta: annasensoida.fi
   
 • Teosto ja sen jäsenjärjestöt valmistelevat kotimaisten säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikkikustantajien avustamista loppuvuodesta, kun koronan negatiiviset vaikutukset alkavat näkyä tekijänoikeuskorvauksissa. Valmistelussa kartoitetaan mahdollisuudet käyttää kulttuurisiin tarkoituksiin pidätettyjä kansallisia varoja sekä Teosto-rahaston varoja koronatukeen. Lue lisää.
  • Olemme tehostaneet asiakaspalvelumme resursointia.  Tavoitat meidän puhelimitse, verkkopalvelussa, sähköpostilla ja chatissa. Kaikki yhteydenotot hoidetaan digitaalisin välinein tai puhelimitse. Aulapalvelu palvelee ainoastaan Kampin huipun 1. kerroksessa, jonne voi tarvittaessa jättää postia ja muita lähetyksiä. Katso tästä Teoston yhteystiedot

  Muut kulttuuri- ja musiikkialan tukitoimenpiteet

  • Helsingin kaupunki ja jotkin muut kunnat tarjoavat pika-avustuksia edistämään kulttuurin toimintaa poikkeuksellisessa tilanteessa. Tarkista tilanne oman kotikuntasi kulttuuritoimen sivuilta.
  • Yleisradio tarjoaa vaikeassa tilanteessa entistä enemmän musiikkia uudessa Olohuone-konseptissaan. Kevään esityksistä kertyvät tekijänoikeuskorvaukset tulevat maksuun Teoston syksyn tilityksissä. Yle on luvannut panostaa myös radiokanavillaan erityisesti kotimaiseen musiikkiin.
  • Verkkoon on perustettu useita alustoja, joiden kautta musiikin esittäjät voivat tarjota keikkojaan striimattuna – joko maksullisesti tai maksutta. Yksi näistä Rockwayn, Lippu.fi:n ja Muusikkojen liiton perustama Keikalla.fi-livestriimauspalvelu. Tietoa netissä esitettävistä keikoista jakamaan on perustettu myös mm. Koronakonsertit-sivusto

  Päättyneitä tukitoimenpiteitä 

  • Teoston rahoittama Musiikin edistämissäätiö (MES) on jakanut erityistyöskentelytukea koronaepidemian musiikin alalle aiheuttamien ongelmien helpottamiseksi.Tukea jaettiin kaikkiaan 532.031 euroa.  Lue lisää MESin sivuilta. 
  • Teoston rahoittama Music Finland on jakanut vientitukea edistämään suomalaisen musiikin vientiä ja tunnettuutta  digitaalisilla alustoilla. Hakuaika tukeen päättyi 8.5.2020. Music Finland ilmoittaa kesäkuun aikana vientituista jatkossa. Lue lisää Music Finlandin sivuilta. 
  • Hallitus esitti toisessa lisätalousarviossaan lisätukea kulttuurin ja taiteen alalle yli 40 miljoonaa euroa tulonmenetysten kompensoimiseksi. Tuesta noin puolet kohdentui taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille, taiteilijoille, ammatinharjoittajille, freelancereille ja taiteen ja kulttuurin alan vapaille ryhmille, kulttuuritapahtumille ja muille kulttuurin alan yhteisöille. Kesäkuussa 2020 tuesta myönnettiin 11 miljoonaa euroa taiteen ja kulttuurin yhteisöille (lue tiedote) ja 8,7 miljoonaa euroa kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille  (lue tiedote).   
    
  • Äänitteellä esiintyvien muusikoiden ja musiikintuottajien tekijänoikeusjärjestö on Gramex kohdistanut huhtikuussa erityistukea musiikin esittäjien hyväksi ja tilittänyt musiikkituottajille normaalia nopeammalla aikataululla noin 770 000 euroa. Toukokuun 2020 tilitystään Gramex aikaisti huhtikuulle. Lue lisää Gramexin tiedotteesta. 
    
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö, suuret suomalaiset säätiöt sekä Taiteen edistämiskeskus myönsivät 1.4.-15.4.2020 välisenä aikana nopeaa tukea koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille. Noin 1,5 miljoonan euron apurahahaku päättyi 15.4. ja tukea myönnettiin 533 hakijalle  Lue lisää Taiteen edistämiskeskuksen sivulta
  • Business Finlandilla kanseerasi kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia pk-yrityksille. Rahoitusta suunnattiin toimialoille, jotka kärsivät epidemian vaikutuksista vakavimmin kuten matkailuyrityksille ja luovan alan yrityksille. Lue lisää Business Finlandin sivuilta

  Työskentelemme yhdessä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa, jotta tukitoimet kohdistuisivat niitä eniten tarvitseville ja olisivat tasoltaan riittäviä. Tätä tiedotetta päivitetään sitä mukaa, kun uutta informoitavaa ilmenee.