Tukea asiakkaillemme koronatilanteessa

Suomalainen musiikkiala kärsii tällä hetkellä vakavasti koronaviruksen ja sen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten seurauksista. Haluamme tukea asiakkaitamme ja koko musiikkialaa vaikeassa tilanteessa. 

Päivitetty 2.6.2020

Maksoimme maaliskuun tilityksessä 8,5 miljoonaa euroa musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Kesäkuun tilitys maksetaan 11.6.2020. Näiden tilitysten määriin koronaviruksella ei ole vaikutusta, sillä ne koskevat viime vuonna kertynyttä tuloa. 

 

Tämän lisäksi olemme tehneet toimintaamme seuraavia muutoksia:

 • Teoston ja Gramexin taustamusiikin lupia myy GT Musiikkiluvat Oy.  Katso lisätietoja taustamusiikin laskutuksesta ja luvista korona-aikana GT Musiikkilupien sivuilta. 
   
 • Olemme nopeuttaneet ja helpottaneet tilitysennakoiden hakua. Musiikin tekijät ja kustantajat voivat nyt hakea ennakkoa tilityksistään ympäri vuoden helposti sähköpostitse. Olemme myös laskeneet hakemisen rajoja: ennakkoa voidaan myöntää, jos tilityksesi ovat kahtena edellisenä vuonna olleet yli 5000 eur/vuosi. Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti ja maksamme haetut ennakot mahdollisimman pian. Lue lisää tilitysennakoiden hakemisesta. 
   
 • Teosto on yhdessä muiden musiikkialan järjestöjen kanssa jättänyt hallitukselle ehdotuksen kriisi- ja elvytyspaketista koronarajoitusten aiheuttamien haittojen kompensoimiseksi. Kymmenen järjestön allekirjoittamassa ehdotuksessa vedotaan, että hallitus ryhtyisi pikaisiin toimiin musiikkialan pelastamiseksi sen historian pahimmalta kriisitilanteelta. Lue lisää
   
 • Teosto ja sen jäsenjärjestöt valmistelevat kotimaisten säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikkikustantajien avustamista loppuvuodesta, kun koronan negatiiviset vaikutukset alkavat näkyä tekijänoikeuskorvauksissa. Valmistelussa kartoitetaan mahdollisuudet käyttää kulttuurisiin tarkoituksiin pidätettyjä kansallisia varoja sekä Teosto-rahaston varoja koronatukeen. Lue lisää.
  • Olemme tehostaneet asiakaspalvelumme resursointia.  Tavoitat meidän puhelimitse, verkkopalvelussa, sähköpostilla ja chatissa. Kaikki yhteydenotot hoidetaan digitaalisin välinein tai puhelimitse. Aulapalvelu palvelee ainoastaan Kampin huipun 1. kerroksessa, jonne voi tarvittaessa jättää postia ja muita lähetyksiä. Katso tästä Teoston yhteystiedot

  Muut tukitoimenpiteet

  • Työttömyysturvaa on laajennettu koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä (ml. toiminimet) ja freelancereita. Työmarkkinatukea voi saada koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Työmarkkinatukea haetaan Kelalta senä jälkeen, kun on ilmoittauduttu työttömäksi TE-toimistossa. Lue lisää TE-toimiston sivuilta

  • Muusikkojen liiton Korona-apuraha musiikin esittäjille tulee haettavaksi keskiviikkona 3. kesäkuuta. Apurahaa on mahdollista saada 1000 € tai 500 €, ja se on haettavissa tuoreessa Muusikkojen liitto -applikaatiossa. Haku on auki toistaiseksi. Lue lisää Muusikkojen liiton sivuilta

  • Äänitteellä esiintyvien muusikoiden ja musiikintuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex kohdistaa erityistukea musiikin esittäjien hyväksi: Varoja kohdennetaan Esittävän säveltaiteen edistämissäätiön kautta noin 874 000 euroa ja musiikkituottajille Musiikkituotannon tuki- ja edistämissäätiön kautta 150 000 euroa, minkä lisäksi musiikkituottajille tilitetään normaalia nopeammalla aikataululla noin 770 000 euroa. Lue lisää Gramexin tiedotteesta. 

  • Yleisradio tarjoaa vaikeassa tilanteessa entistä enemmän musiikkia uudessa Olohuone-konseptissaan. Kevään esityksistä kertyvät tekijänoikeuskorvaukset tulevat maksuun Teoston syksyn tilityksissä. Yle on luvannut panostaa myös radiokanavillaan erityisesti kotimaiseen musiikkiin.
  • Verkkoon on perustettu useita alustoja, joiden kautta musiikin esittäjät voivat tarjota keikkojaan striimattuna – joko maksullisesti tai maksutta. Yksi näistä Rockwayn, Lippu.fi:n ja Muusikkojen liiton perustama Keikalla.fi-livestriimauspalvelu. Tietoa netissä esitettävistä keikoista jakamaan on perustettu myös mm. Koronakonsertit-sivusto

  Päättyneitä tukitoimenpiteitä 

  • Teoston rahoittama Musiikin edistämissäätiö (MES) on jakanut erityistyöskentelytukea koronaepidemian musiikin alalle aiheuttamien ongelmien helpottamiseksi.Tukea jaettiin kaikkiaan 532.031 euroa.  Lue lisää MESin sivuilta. 
  • Teoston rahoittama Music Finland on jakanut vientitukea edistämään suomalaisen musiikin vientiä ja tunnettuutta  digitaalisilla alustoilla. Hakuaika tukeen päättyi 8.5.2020. Music Finland ilmoittaa kesäkuun aikana vientituista jatkossa. Lue lisää Music Finlandin sivuilta. 
  • Hallitus esitti toisessa lisätalousarviossaan lisätukea kulttuurin ja taiteen alalle yli 40 miljoonaa euroa mm. pääsylippu- ja muiden tulojen menetysten kompensoimiseksi.  Tuesta 19 miljoonaa euroa kohdentuu taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille, taiteilijoille, ammatinharjoittajille, freelancereille ja taiteen ja kulttuurin alan vapaille ryhmille, kulttuuritapahtumille ja muille kulttuurin alan yhteisöille.   Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta. Tukea haettiin Taiteen edistämiskeskus Taiken sivuilta (yksityishenkilöt) 15.5. mennessä sekä Opetusministeriön sivuilta (yritykset ja yhteisöt) 19.5. mennessä. Tukipäätökset tehdään juhannukseen mennessä. 
    
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö, suuret suomalaiset säätiöt sekä Taiteen edistämiskeskus myönsivät 1.4.-15.4.2020 välisenä aikana nopeaa tukea koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille. Noin 1,5 miljoonan euron apurahahaku päättyi 15.4. ja tukea myönnettiin 533 hakijalle  Lue lisää Taiteen edistämiskeskuksen sivulta
    
  • Äänitteellä esiintyvien muusikoiden ja musiikintuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex aikaisti toukokuun tilitystään huhtikuulle. Lue lisää Gramexin tiedotteesta.
  • Business Finlandilla kanseerasi kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia pk-yrityksille. Rahoitusta suunnattiin toimialoille, jotka kärsivät epidemian vaikutuksista vakavimmin kuten matkailuyrityksille ja luovan alan yrityksille. Lue lisää Business Finlandin sivuilta

  Työskentelemme yhdessä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa, jotta tukitoimet kohdistuisivat niitä eniten tarvitseville ja olisivat tasoltaan riittäviä. Tätä tiedotetta päivitetään sitä mukaa, kun uutta informoitavaa ilmenee.