Siirry sisältöön

Tarvitaanko musiikin käyttöön tv-ohjelmassa lupa?

05.10.2017

Musiikilla on tärkeä merkitys monissa tv-ohjelmissa. Tekijänoikeuden suojaaman musiikin käyttöön tarvitaan kuitenkin lupa ennen kuin sitä voi tv-ohjelmissa käyttää.

Musiikin oikeudenhaltijoita ovat henkilöt tai yritykset, joilta on saatava lupa musiikin esittämiseen ja tallentamiseen:

  • Musiikkiteoksen oikeudenomistajia ovat musiikin tekijät (säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kääntäjät) ja musiikkikustantajat.
  • Jos teos on levytetty tai julkaistu digitaalisesti, julkaistun äänitteen oikeudet omistaa äänitteen tuottaja, tavallisesti levy-yhtiö.

Tv-ohjelman tuottaja hankkii synkronointiluvat ja maksaa synkronointikorvaukset

Synkronointiin – eli musiikin liittämiseen liikkuvaan kuvaan esimerkiksi tv-ohjelmaan – tarvitaan aina lupa.

Synkronointiluvan hankkii se, joka liittämisen tekee eli tv-ohjelmien tuotantoyhtiö. Tuotantoyhtiö maksaa synkronointikorvauksen (aiemmin käytettiin myös termiä tallennuskorvaus).

Synkronointiluvat saa Nordisk Copyright Bureau NCB:ltä, joka on yhteispohjoismainen tallennusoikeuksia hallinnoiva järjestö. NCB:n asiakaspalvelua Suomessa hoitaa Ulla Herpman, joka auttaa ja neuvoo lupa-asioissa ja laskuttaa synkronointikorvaukset. Lisätietoja synkronointiluvista ja niiden hinnoista löytyy NCB:n englanninkieliseltä nettisivulta.

Jos ohjelmassa käytetään levytettyä musiikkia, tarvitaan NCB:n luvan lisäksi lupa äänitteen käyttöön. Tekijänoikeusjärjestö Gramex edustaa äänitetuottajia ja levyllä esiintyviä muusikoita. Gramex myöntää äänitteiden kopiointiluvat tv-tuotantoihin. Joissakin tapauksissa lupa tarvitaan suoraan levy-yhtiöltä.

Mikäli musiikkia esitetään ohjelmassa livenä, siihen ei liity levy-yhtiön oikeuksia. NCB:n lupa riittää.

Tv-yhtiöt hankkivat kanavilleen esitysluvat ja maksavat esityskorvaukset

Synkronointikorvauksien lisäksi tv-tuotantoihin liittyvät musiikin esityskorvaukset. Tv-ohjelmien esittäminen televisiossa tai netti-tv:ssä on yleisölle välittämistä, johon tarvitaan oikeudenhaltijoiden lupa.  Tv-yhtiöt neuvottelevat Teoston kanssa sopimukset, joissa määritellään lupia ja korvauksia koskevat ehdot. Tv-yhtiöt maksavat musiikin esityskorvaukset Teostolle.

Teosto tilittää musiikintekijöille ja -kustantajille sekä NCB:n keräämät synkronointikorvaukset että tv-yhtiöiden maksamat esityskorvaukset.

Lue lisää tekijänoikeudesta:

Tekijänoikeus ja musiikki 

Video: Mitä tekijänoikeus tarkoittaa?

 

 

Jaa somessa