Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kolea kesä ei pidätellyt festivaaliyleisöjä

Viime vuodet ovat näyttäneet, että kun festivaaleille menoa harkitaan, ei mietitä missä kelissä musiikkia kuullaan. Myöskään taantuma ei ole näkynyt kävijämäärien notkahduksena.

”Lähden festareille ennen kaikkea artistien ja musiikin takia. Mutta myös yleinen fiilis on iso juttu: Festarit on jotakin arjen yläpuolella olevaa, laajempi elämys”, toteaa festivaaleilla vuosittain käyvä Aleksi Vuori.

Tapahtumien suosio on merkinnyt myös vilkasta kesää monille suomalaisille artisteille.

Tänä kesänä ennätyksiä paukuteltiin esimerkiksi Ruisrockissa, missä kolmen loppuunmyydyn päivän aikana festivaalilla juhli 105 000 vierasta.

Myös Oulussa Qstockin liput myytiin loppuun – nyt viidettä kertaa peräkkäin. Järjestäjät kertovat, että liput loppuivat nopeammin kuin koskaan aiemmin eli jo kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

Muita loppuunmyytyjä tapahtumia Suomen suvessa olivat mm. Tikkurila Festivaali, SuomiPop Festivaali Jyväskylässä ja Wanaja Festival. Omia ennätyksiään tai kävijämäärien kasvua saavuttivat mm. Tuska, Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, Ilosaarirock ja Iskelmäfestivaali Himoksella.

Suomessa festarilippujen hankintaa voi harkita kuitenkin vielä melko rauhassa, jos vertaa esimerkiksi Englannissa järjestettävään Glastonburyn festivaaliin. Guardianin mukaan Glastonburyn reilusti yli 100 000 lippua myytiin loppuun 50 minuutissa. 

Kasvu ei itseisarvo

Maailmalla joillakin festivaaleilla asiat ovat menneet tänä vuonna mönkään. Liverpoolissa Hope & Glory -festivaaleilla ongelmina olivat pitkät jonot ja palveluiden puute. Lisäksi viimeinen päivä peruttiin yllättäen kokonaan. Espanjassa Tomorrowland-festivaalilla leimahti tulipalo, Ruotsissa nostettiin esille puutteellisia turvallisuussuunnitelmia ja ongelmia on aiheuttanut myös huono sää.  

Isot ulkoilmatapahtumat ovat herkkiä monellekin tekijälle ja vaativat lukuisten asioiden huomioimista. Englannissa on pohdittu, onko tapahtumien koon sekä kävijämäärien voimakas kasvu aiheuttanut jo haasteita järjestäjille. Ja myöskin sitä, millaiset ammattilaiset tapahtumia järjestävät.

Finland Festivals ry:n mukaan Suomen tapahtumien kävijäluvut ovat kansainvälisessä vertailussa väestöpohjaan nähden erittäin suuria. Vuonna 2016 festivaalien kokonaiskäyntimäärä oli reilusti yli kaksi miljoonaa. Luku kattaa 81:n tapahtuman tiedot ja mukana on myös esim. elokuva- tai teatteriaiheisia tapahtumia.

Sekin on toisaalta hyvä muistaa, että yleisömäärä ei ole mikään itseisarvo. Suomessa on lukuisia pieniä festivaaleja, jotka haluavatkin pysyä pienenä.

Provinssi osui vilkkaaseen viikonloppuun

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen on tyytyväinen siihen, miten Seinäjoella selvittiin tapahtumien superviikonlopusta kesä-heinäkuun vaihteessa.

”Samaan aikaan järjestettiin isoja tapahtumia niin Suomessa kuin Euroopassakin. Guns N’ Roses esiintyi Hämeenlinnassa, lisäksi oli Iskelmä Festivaali, Puisto Blues, Tuska sekä Weekndin konsertti Helsingissä. Myös Euroopassa oli todella ruuhkainen viikonloppu ja samoista esiintyjistä kilpailevia tapahtumia. Festivaaleja oli muun muassa Puolassa, Tanskassa, Ranskassa, Belgiassa ja Ruotsissa.”

Mitä järjestäjälle itselleen jäi Provinssin humusta mieleen? 

”Henkilökohtainen kohokohtani oli Ultra Bran keikka. Se ylitti odotukseni.”  

Rumpunen kertoo, että Provinssia kehitetään vuosittain. Aluesuunnitteluun ja visuaalisuuteen panostetaan musiikin rinnalla.

”Jos kehitystä miettii yleisön kannalta, niin meillä keski-ikä on pitkällä aikavälillä kasvanut. Ylivoimaisesti kasvanein yleisönosa on yli 30-vuotiaat. Puolet kävijöistämme on kuitenkin alle 26-vuotiaita.”

”Tänä kesänä meillä kävi 65 000 festivaalivierasta. Ennätyksemme on reilu 80 000 vuodelta 2011. Mutta kasvun sijaan meille kaikkein tärkeintä on laatu. Myös Törnävänsaari asettaa omat rajansa tapahtuman puitteille.”

Festarikävijä nauttii tunnelmasta 

Yle kertoi kesäkuussa, että festivaaleilla on kolmen viime vuoden aikana esiintynyt runsaasti samoja kotimaisia nimiä. Tänä kesänä monia festareita ovat kiertäneet esimerkiksi JVG, Ellinoora, Sanni, Teflon Brothers ja Haloo Helsinki!.

Festivaaleille lähdön huumaa ei näin ollen jarruta epävakaan sään lisäksi myöskään tuttu esiintyjäkattaus.

Aleksi Vuorella, 20, on takanaan jo useita festivaalikesiä. Tänä vuonna ohjelmassa olivat Ilosaarirock ja Weekend. Kun nuorelta mieheltä kysyy vaikuttavinta festariesitystä, vastaus yllättää.


Kuva: Milla Skoog

”Ilosaarirockista mieleen jäi erityisesti Ultra Bra, jonka musiikkia kuulin pienenä kotona. UB:n keikalla oli jotenkin erityinen tunnelma.”

Festarilippujen hankinnan hän sanoo tekevänsä aina musiikki edellä. Vaikka tietyt artisti ratkaisevat valinnan, hän kiertää kuuntelemassa esiintyjiä festivaalialueella monipuolisesti. Kuluneena kesänä myös rock-yhtye Royal Blood Ilosaarirockissa ja Icona Pop Weekendissä säväyttivät.   

”Konsertin ja esiintyjien näkeminen on joka kerta ainutlaatuinen tilanne. Siellä olo aivan eri asia kuin että kuuntelee musiikkia kotona. Festareilla musiikki tulee kovaa, ihmiset laulaa mukana ja on siinä tunnelmassa mukana. Festivaalit on kaiken kaikkiaan elämys. Olettaisin, että ehkä yleisökin voi antaa sinne lavalle energiaa esiintyjille.”

Tapahtumissa Aleksi arvostaa hyvä esiintyjäkattausta sekä toimivaa aluetta, missä mahtuu liikkumaan väljästi. Ja että vesipisteitä  ja ruokaa on saatavilla.  

Kesän festivaaleja ja lukuja

Ilosaarirock
Ilosaarirock Joensuussa keräsi ennätysyleisön, 67 000 kävijää. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä.

Provinssi
Seinäjoella järjestetty kolmipäiväinen Provinssirock houkutteli paikalle 65 000 rokkaajaa. Ensi vuonna tapahtuma täyttää 40 vuotta.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat
Juhlien käyntimäärä kasvoi tänä vuonna 54 850 käyntiin. ”Osasimme odottaa kasvua, mutta kyllä tämä tulos meidät silti häkellytti täysin”, totesivat tapahtuman tiedotteessa puheenjohtaja Sirpa Lahti ja toiminnanjohtaja Sini Keränen.


Kuva: Markku Ulander. Tuska-festivaali teki tänä kesänä oman kävijäennätyksensä. Suvilahteen Helsinkiin kokoontui yhteensä 37 000 hevaria. 

Pori Jazz
Pori Jazz keräsi 59 000 kävijää Kirjurinluodon konsertteihin. Eniten kuulijoita veti paikalle lauantai, jolloin lavalle nousivat Erikah Badu, Chaka Khan ja Grace Jones.

Ruisrock
Kolmen loppuunmyydyn päivän aikana festivaalilla juhli 105 000 festivaalivierasta. Päivittäinen kävijämäärä oli 35 000 ihmistä.

Suomipop
Yhdeksättä kertaa järjestetty Suomipop oli loppuunmyyty ja keräsi paikalle yhteensä 31 000 kuulijaa. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä.

Seinäjoen tangomarkkinat
Tangomarkkinat keräsi yhteensä 100 000 tangovierasta.  Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun voitti Taru Piira kappaleella ”Elämälle”. 

Summer Up
Urbaanin musiikin festivaali keräsi Lahden Mukkulan tapahtumapuistoon yhteensä 14 000 juhlijaa. Suurimmat yleisöt paikalle houkuttelivat amerikkalaiset räppärit, mutta lavalla nähtiin myös lukuisia kotimaisia nimiä.

Qstock
Festivaali keräsi kahden päivän aikana yhteensä 32 000 kuulijaa. Esiintyjäkaarti ulottui Alice Cooperista Antti Tuiskuun ja Pariisin kevääseen.

Weekend Festival
Helsingin Kyläsaaressa järjestetty kaksipäiväinen Weekend Festival keräsi yhteensä noin 60 000 hengen yleisön.

Flow
Loppuunmyydyllä Flow Festivalilla vieraili yhteensä 75 000 kävijää. Lauantai-iltana festivaalia höykytti ukkosmyrsky Kiira ja kaksi keikkaa isoista teltoista jouduttiin perumaan. Sunnuntaina tapahtuman käynnisti Perhesunnuntai.

LUE LISÄÄ: 
Finland Festivalsin sivuilla tietoa kotimaan festivaaleista www.festivals.fi/tilastot

Teoston tiedote: Soitetuimmat kappaleet 2016

 

Jaa somessa