Siirry sisältöön

Joulukuun tilitys maksettu: 11,8 miljoonaa säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille

17.12.2020

Teosto on maksanut asiakkailleen joulukuun tilityksen tänään 17.12.2020. Yhteensä 11,8 miljoonan euron kokonaissummasta 5,4 miljoonaa euroa maksetaan Teoston kotimaisille ja suorille asiakkaille.

Tilityksessä nyt maksettavat korvaukset on kerätty musiikista, jota on esitetty huhti-kesäkuussa 2020 konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina sekä streaming-palveluissa. Tilityksessä on mukana myös ulkomailta ja video on demand -käytöstä kerättyjä korvauksia, vuoden 2020 lainauskorvaukset sekä korvauksia, joita ei ole aiemmin voitu maksaa esimerkiksi vahvistamattomien teosilmoitusten vuoksi.

Koronatilanne on vähentänyt erityisesti konserttien, kaupallisen radion ja television sekä taustamusiikin käytöstä kerättyjä korvauksia.
”Koronavuosi 2020 on ollut musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille erittäin vaikea”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen. ”Elävällä musiikilla on merkittävä rooli myös tekijänoikeuskorvauksien kertymisessä. Lisäksi kaupallisen median markkinan pudotus pienentää tekijöiden ja kustantajien korvauksia. Kaiken kaikkiaan maksettavat tilitykset ovat tältä vuodelta noin 20 % viime vuotta alhaisemmat. Ensi vuonna korona tulee näkymään myös ulkomailta tulevissa korvauksissa”.

Teosto on osaltaan pyrkinyt pienentämään koronan vaikutuksia oikeudenomistajilleen. ”Olemme loppusyksystä jakaneet ensimmäisen koronatuen Teosto-rahastosta ja valmistaudumme uuteen kierrokseen keväällä 2021”, Salminen jatkaa. ”Lisäksi olemme karsineet voimakkaasti toimintakulujamme sekä pyrkineet vaikuttamaan sekä Teostona että osana musiikkialan ja luovan alan yhteenliittymiä siihen, että valtiovalta ymmärtäisi oikeudenhaltijoidemme hädän ja pitkälle ulottuvat tukitarpeet, jotka ovat seurausta koronarajoituksista”.

Striimauksesta ja Ylen tv-kanavilta kerätyt korvaukset paikkaavat koronatilanteen tuomia menetyksiä

Nyt maksettu tilitys on kuitenkin kokonaisuudessaan vuoden 2019 joulukuun tilitystä suurempi. Tilityksen määrää nostivat muun muassa video on demand -käytön korvaukset Netflixistä ja HBO:sta, korvaukset musiikinkäytöstä Iso-Britannian alueella sekä streaming-käytön korvaukset erityisesti YouTubesta ja Spotifysta.

Tässä tilityksessä maksettiin ensimmäisen kerran myös Suomessa huhti-, touko- ja kesäkuussa striimatuista pääsymaksullisista konserteista, keikoista ja muista musiikkia sisältävistä tapahtumista kerättyjä korvauksia. Korvaukset on kerätty Teoston huhtikuussa markkinoille tuoman, maksullisiin livestriimauksiin tarkoitetun Livestriimausluvan myynnistä. Korvaukset striimatuista konserteista ja keikoista maksetaan jatkossa neljännesvuosittain.

Yle TV:n ja Yle Areenan av-korvausten määrää on kasvattanut mm. musiikkitietojen selvittämistä odottaneiden esitysten saaminen mukaan tähän tilitykseen sekä se, että Yle TV 2:lla on esitetty tavallista enemmän taltiointeja keikoista, konserteista ja muista musiikin live-esiintymisistä.

Joulukuussa 2020 tilitetyt korv­­­aukset on kerätty seuraavilta musiikin käytön alueilta (nk. oikeusluokat):

OikeusluokkaJoulukuu 2020 M€Joulukuu 2019 M€
Radio & TV5,25,6
Julkinen esittäminen1,11,6
Internet2,70,9
Tallentaminen0,81,0
­­­Useita (ulkomaat, lainauskorvaus ja korjaukset)2,01,6
Yhteensä11,810,7

Maksamme tilityksiä neljä kertaa vuodessa

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Tilitykset-sivulta.

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin. Teosto pyrkii jatkuvasti nopeuttamaan korvausten keräämistä niin, että ne saadaan tilitettyä mahdollisimman nopeasti musiikin esittämisen jälkeen.

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan 18.3.2021.

Jaa somessa