Tilityssääntö
Teoston tilityssääntö (aiemmalta nimeltään tilitys- ja jakosääntö) määrittää ne periaatteet, joiden perusteella maksamme korvaukset musiikin käytöstä.
Teoston kaltaisessa yhteishallinnointiorganisaatiossa tilityssääntö on yksi keskeisimmistä asiakirjoista. Tilityssäännössä käsitellään mm. teoksista kerättävän datan käsittelyä, tilityslaskentaa sekä korvausten jakoa eri oikeudenomistajille.
Tilityssääntö uudistui vuoden 2022 alussa
Teoston tilityssäännön uudistusta on työstetty vuodesta 2019 erillisessä työryhmässä, jossa on myös Teoston jäsenjärjestöjen edustus. Uudistuksessa tilityssääntöä on päivitetty vastaamaan nykyistä lainsäädäntöä, valvontaa ja musiikkimarkkinoiden muutosta. Myös tilitykseen liittyvää päätöksentekoa on selkeytetty: esimerkiksi Teoston toimitusjohtajan ja hallituksen päätösvastuut tilityksen suhteen on nyt kirjattu tilityssääntöön. Tilityssääntöön on myös liitetty erillinen sanasto, jonka toivotaan lisäävän dokumentin ymmärrettävyyttä.
Uudistetty tilityssääntö hyväksyttiin Teoston jäsenkokouksessa keväällä 2021 ja se astui voimaan 1.1.2022.
Muutos aikaisempaan käytäntöön on sovitusosuuksiin liittyvä menettely. Uudessa tilityssäännössä sovitusosuuksien kriteerit on kirjattu vastaamaan tarkemmin jo aiemmin voimassa olleita määräyksiä. Sovittajan osuus ei voi olla suurempi kuin kuudesosa koko teokselle tilitettävistä korvauksista (16,67 %). Mikäli tätä suurempi osuus halutaan antaa, on henkilö merkittävä säveltäjäksi. Uusi menettely tulee käyttöön Teoston verkkopalveluissa 11.1. alkaen.
Teoston kevätkokouksessa 18.5.2022 tilityssääntöön tehtiin vielä joitakin teknisiä korjauksia, joilla ei ole vaikutusta tilitysten laskentaan. Teoston hallitus teki 9.11.2022 tilityssäännössä annetun valtuuden nojalla suurten oikeuksien teosten hallinnointia koskevan päätöksen. Siinä on määritelty Teoston ja oikeudenhaltijan välinen vastuunjako käyttölupien myöntämisessä erilaisiin tarkoituksiin. Päätös tulee voimaan 1.1.2023.